Džimi Pejdž (Led Zepelin): Novi bend sigurno sljedeće godine

"Mi nismo radili singlove, tako da je bilo pitanje kako ćemo doći do radija? Upali smo tamo i sve što smo zaista htjeli je bilo da uhvatimo energiju"
84 pregleda 1 komentar(a)
Džimi Pejdž, Foto: Reuters
Džimi Pejdž, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2016. 16:46h

Taman kada ste pomislili da je sve gotovo, sa remasterizovanjem i reizdanjem osam studijskih albuma i „Coda“ kompilacije, “Led Zeppelin” ponovo udaraju. Ovog puta u pitanju je izdanje „The Complete BBC Sessions“, koje je veće od izdanja iz 1997. za devet dugih pjesama. Ponekad se zaboravlja, ističe gitarista Džimi Pejdž, da su oni krajem 60-ih i početkom 70-ih bili favoriti Džona Pila, legendarnog voditelja sa BBC radija.

Par snimaka sa pomenutog izdanja rađeno je upravo za Pilovu emisiju “Top Gear”.

„Čuo sam da mu se sviđamo, a nisam znao je li to istina. Onda smo svirali na festivalu Bath prvi put 1969. na njegovom stejdžu, tako da smo bili povezani na mnogo načina“, prisjetio se Pejdž u razgovoru za “Gardijan”.

Vi i Džon Pol Džouns ste sigurno mnogo puta svirali u studiju BBC-a kao studijski muzičari, prije nego što je uopšte Zeppelin krenuo da snima svoje prve ploče?

Mislim da nismo radili te sesije zajedno, ali individualno sigurno jesmo. Znam da sam ja svirao u „Aeolian Hall“ (mjesto gdje su mnogi lajv nastupi za BBC snimljeni) i zasigurno u „Maida Vale“, za solo umjetnike, Tom Džouns je recimo bio jedan od njih. Znao sam što da ponesem od opreme, i ja i Džon smo imali sveden izbor opreme što je bilo vrlo korisno, jer smo morali brzo da snimamo. Ključna stvar koju moram reći je da neki kažu da nam je trebalo malo vremena dok se nismo probili u Engleskoj.

Radio 1 je u tom trenutku bio polazna tačka za andergraund muziku, kroz emisije kao što je „Top Gear“, zar ne?

Mi nismo radili singlove, tako da je bilo pitanje kako ćemo doći do radija? Upali smo tamo i sve što smo zaista htjeli je bilo da uhvatimo energiju. Ili smo se bar nadali da će u tome uspjeti i uspjeli su. Bio je tu „Top Gear“, a jedna od emisija za koje sno snimali bila je „Tasty Pop Sundae“ Krisa Granta, tako da to dovoljno govori o tome kakva je klima bila tada. Odradili smo i emisiju „World Service“, takođe samo da bi nekako došli na radio talase.

Poznat je vaš perfekcionizam u studiju kada radite na novom albumu, da li je on doprinio pokušaju da snimite sesiju tokom jednog poslijepodneva?

Nije čak ni bilo cijelo poslijepodne. Radili smo te stvari u roku od sat i nešto preko, pjesme i onda dosnimavanja. Odradiš muziku, onda Robert snimi vokale, onda snimite dodatke, istakneš što želiš da se bolje čuje. Imao si dovoljno kontrole da si mogao da radiš dosnimavanja. Ali si u suštini imao samo jednu priliku da dodaš nešto. Nikad me to nije puno unzemiravalo jer smo svirali ili stare pjesme koje smo već dugo svirali ili nove koje su bile nedavno snimane, tako da smo bili naviknuti da ih sviramo. Tih dana si u set mogao da ubaciš stvari koje si tek snimio, bez obzira što će album izaći mnogo mjeseci kasnije. Sad to ne možeš da uradiš jer će odmah otići na Jutjub.

Da li ste ikada nailazili na BBC tonce i producente za koje ste bili preglasni?

Možda jesmo, ali sam zaboravio. Ono čega se sjećam je da je tamo bilo baš dobrih tonaca. Dešavalo se da dođemo da odradimo novu sesiju i ja pitam gdje je tonac kojeg smo imali prošlog puta i kažu mi da je on napredovao, da je postao producent. I to ne na muzičkom programu, nego producent emisije „World Service“. Uvijek mi je to bilo čudno, ali to je neka BBC-eva tradicija.

Zar televizija nije bila otvorena za vas ili ste jednostavno više voljeli radio?

Odradili smo pilot za jedan umjetnički program, ne sjećam se njegovog imena, svirali smo „Communication Breakdown“. Tamo je bilo trgovac umjetninama Džon Džesi, ali se ne sjećam više od toga. TV nije baš okupljao bendove poput nas, osim emisije „Top of the Pops“ koju nismo željeli da radimo zbog plejbeka. Osim pjesme „Whole Lotta Love“, koja je išla svake sedmice.

Da li vam je BBC ponudio sesiju ili vam ju je obezbijedio menadžer Piter Grant?

Mislim da je Piter to sredio, zbog njegove veze sa Mikijem Moustom i njegovim bendovima, Herman's Hermits i slično. On je znao sve urednike.

Imali ste sreće da radite u vremenu kada vam je kombinacija tehnologije, kulturoloških promjena i širenje andergraunda omogućilo da postignete status koji imate?

Mislim da ste potpuno u pravu. Bilo je to veoma zdravo vrijeme za bendove i muziku uopšte. Tih dana bi izdavačke kuće mnogo ulagale u pronalaženje novih bendova. Led Zeppelin je bio pravi za svoje vrijeme i srećan sam zbog toga.

Već par godina obećavate novi bend. Ima li kakvih naznaka da će se to desiti?

Moj plan je naišao na brojne prepreke, inače je trebalo do sad da sviramo zajedno. Ali to se mora desiti sljedeće godine, jer nemam više vremena. Neću da žurim, ali mislim da je očigledno da će se desiti sljedeće godine, želim to da uradim i to na pravi način.

Bonus video: