„Bombe devedesetih” u sukobu sa Adamom Bejerom i Paganinijem

„Što je ovo je***e”, napisao je Bejer uz link za traku
1999 pregleda 0 komentar(a)
Bombe devedesetih, Foto: Privatna arhiva
Bombe devedesetih, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.08.2016. 18:00h

Srpski hip hop kolektiv Bombe devedesetih uzburkao je strasti među velikanima tehno muzike. Beogradski sastav je pjesmom "BD rejv", koja je obrada hita "Rave" italijanskog DJ-a i producenta Sama Paganinija, prikupio čak tri i po miliona pregleda na YouTube servisu.

Na taj način privukao je pažnju autora originala i njegovog mentora, tehno legende Adama Bejera, ali oni nisu bili baš oduševljeni obradom.

Bejer, koji je vlasnik izdavačke kuće Drumcode za koju je objavljena numera "Rave", kao i Sam Paganini bili su šokirani kada su saznali za "BD rejv", a svoje reakcije su podjelili putem društvene mreže Twitter.

"Što je ovo je***e", napisao je Bejer uz link za traku, dok je autor originala zatražio da YouTube ukloni obradu Bombi, što je i učinjeno. Ovo je rezultiralo revoltom članova beogradskog kolektiva, kao i njihovih fanova, koji uporno nakon svakog "skidanja" ponovo kače na YouTube pomenutu numeru i zasipaju poznate DJ-eve komentarima da je obrada bolja od originala.

Bombe devedesetih su objavile i saopštenje za javnost u kojem "skidanje" pjesme sa pomenutog servisa nazivaju antinarodnim činom, optuživši Bejera i Paganinija za "muzički elitizam".

"Iako se oni ovdje pozivaju na prava na intelektualnu svojinu, svi mi (a i vi) znamo (i znate) koliko nema smisla pričati o tome u današnjoj modernoj muzici, a pogotovo u elektronskoj muzici - žanru o kome sad pričamo, gdje su semplovanje i običaj remiksovanja traka zaslužni za postojanje samog žanra - stvar je tu malkice drugačija. Naime, ovdje se ne radi o zaštiti prava u vezi sa nekakvom zaradom ili korišću, pošto je nismo imali, već o muzičkom elitizmu dotičnih 'vlasnika' trake, koji prosto nisu odoljeli svom gospodskom, zapadnoevropskom kompleksu, kao i (nemamo dokaza, ali sumnjamo) strahu da će naš remiks prestići original po broju pregleda", navodi se u saopštenju Bombi.

Beogradski hip hop kolektiv pozvao je sve one koji imaju svoju kopiju "BD rejva" da okače numeru na YouTube, "jer narodu ne smije biti oduzeto pravo da se zabavlja na svoj način".

"Uživajmo u drugom dijelu 'BD rejva' i ne dozvolimo da nam se zapadna Evropa uvijek i svuda miješa u način na koji ćemo živeti život. Rejv svima, a ne samo njima!", zaključuje se u saopštenju.

Poslušajte i original:

Bonus video: