Crkva bi da zabrani metal bendove u Rumuniji

“Religija je pokazala svoje ružno lice”, kaže frontmen benda
3 komentar(a)
Dark funeral, Foto: Privatna arhiva
Dark funeral, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.08.2016. 13:41h

Nakon koncerta švedskog black metal benda “Dark Funeral” u okviru festivala Bucovina Rock Castle u rumunskom gradu Suceava, Pravoslavna crkva je odlučila da sankcioniše tu vrstu muzike.

Naime, svi metal bendovi koji namjeravaju da održe nastupe u ovom gradu prethodno će morati da dobiju odobrenje od Pravoslavne crkve, koja će svaki sastav pojedinačno istražiti.

Jedini originalni član benda “Dark Funeral”, Lord Ahriman, oglasio se na društvenoj mreži Facebook, kritikujući ovu odluku.

Tom prilikom on je kazao da će kulturno udruženje Saint Metropolitan Dosoftei sa ovakvom odlukom, vratiti Suceavu u srednji vijek.

On se osvrnuo i na svještenika A. Cojocara Remusa - Justiniana, kojeg je nastup njegovog benda potresao, što je i dovelo do potencijalnih sankcija kada su u pitanju metal sastavi.

“Ovim pokušavaju da stanu na kraj brojnim umjetnicima koji pokušavaju da kroz muziku iznose svoje stavove i razmišljanja, a samim tim krše i njihovu slobodu izražavanja koju niko ne smije uskratiti dok god ne čine ništa nažao ljudima oko sebe”, poručio je muzičar.

“Religija je ponovo pokazala svoje ružno lice, zarobljeno u zadrtom razmišljanju koje očigledno ne pripada 2016. godini. Ako se ne pokoravaš njihovim pravilima i vrijednostima, zabraniće te. Šta se dogodilo sa umjetničkom slobodom i slobodom govora? Je li ovo svijet u kojem želimo da živimo? Naravno da ne”, napisao je Lord Ahriman, koji je zatim iskritikovao i lokalne vlasti koje dopuštaju Crkvi da donose tako značajne odluke.

Prema njegovim saznanjima, političari na čelu tog grada zatražili su od organizatora muzičkih događaja da više ne bukiraju “Dark Funeral” ili neki drugi “satanistički” bend, ali je istakao da ih to neće spriječiti da ponovo gostuju u Rumuniji .

Bonus video: