PRVA NOĆ FESTIVALA

Bedem fest: Publika horskim pjevanjem pratila pionire jugoslovenskog roka

"Koga god smo sreli, bio je izuzetno ljubazan što je vrlo rijetko u današnje vrijeme. To važi za cijeli grad'', kazali su rok veterani, a oduševljenje ih je držalo i nakon nastupa gdje su vraćeni na bis
109 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2019. 01:10h

Da ih nijesu bez razloga najavili kao sastav za sva vremena i sve generacije grupa „S vremena na vreme“ pokazala je to već prvim taktovima pjesme “Moj svijet”. Njihov svijet bio je sinoć i svijet publike na Bedem festu koja je horskim pjevanjem pratila pionire jugoslovenskog roka. Ređali su se hitovi vječitih momaka koji su nakon dvadesetak godina ponovo nastupili u gradu pod Bedemom (odrednica koja, makar sinoć, realnije zvuči od izlizane floskula grad pod Trebjesom). I dok su predvodnici akustičarske scene na ovim prostorima pjevali “Sunčana strana ulice”, “Tavan”, “Vrijeme ispred nas”, “Karavan”, “Jana”, njihova muzika je ujedinila one koji su odrastali uz grupu nastalu 1972.godine i one koji su rođeni deceniju–dvije kasnije od formiranja benda.

Navikli da nemaju frontmena već da je zajedništvo to što ih odlikuje bend je tako nastupio i pred novinarima–ono što počne da priča jedan, dovrši drugi.

“Bitlisi su bili naši uzori, ali ne i idoli. Kopali smo po našoj tradiciji, po tradiciji Balkana, ali opet na neki naš, autorski način, autentično. To je dalo određene rezultate'', kazao je Asim Sarvan. 

Priznaju da su počastvovani što će biti dio festivala koji daje šansu bendovima koji liče na njih kada su počinjali da se bave muzikom.

''Čuli smo da Bedem fest ima jednu finu i dužu tradiciju. Takođe, čuli smo da programski nastupaju grupe koje dosta podsjećaju na naše početke, naročito na period Dadova i New Wave-a'', kazao je Miomir  Đukić.

Nedavno su nastupili na beogradskom Beer festu. Iako je tamo velika scena i poljana gdje staje 150.000 ljudi, scena na Bedem festu je ipak po njihovom ukusu.

“Mi smo skloni manjim scenama jer su one savršeno mjesto za nas. Na velikoj sceni ne mozete napraviti intiman zvuk i dobar kontakt sa publikom, a ovdje, već ste njihovi. Direktan kontakt nas motiviše, s druge strane publika izuzetno dobro prima pjesme'', kazao je Đukić.

Članovi benda priznaju da i nakon više od četiri decenije imaju pozitivnu tremu ispred svakog nastupa, kao i da su oduševljeni izuzetnim prijemom Nikšićana.

"Koga god smo sreli, bio je izuzetno ljubazan što je vrlo rijetko u današnje vrijeme. To važi za cijeli grad'', kazali su rok veterani, a oduševljenje ih je držalo i nakon nastupa gdje su vraćeni na bis.

Od publike su se oprostili pjesmom “Vašar” i scenu prepustili Nenadu Mariću, nekrunisanom Kralju Čačka, koji je pored poznatih numera kao što su "Deda Mraz je švorc", "Moj Avatar", “Živi leš”, izveo i numere sa albuma koji treba da izađe krajem oktobra. 

“Prijatno sam iznenađen tvrđavom, pogledom sa nje, zvukom, ali i publikom. Tri su motiva zbog kojih sam se odazvao pozivu da učestvujem na Bedem festu. Jedan je preživjeti, drugi – neizvjesnost i neka vrsta avanturizma i treći – ljubav prema muzici i širenje energije”, kazao je kralj bez krune.

Priznaje da ne razmišlja o saradnji sa određenim muzičarom jer takve stvari se dešavaju spontano, kao i  da je sve što je čuo, vidio i u čemu je uživao uticalo na njegovu muziku. Čak i šumadijski folk.

Iako akademski slikar po vokaciji Marić je kazao da je više u muzici, a da tek po malo crta.

“Ne znam koliko je dobro spajati slikarstvo i muziku. Ranije sam mislio da je to dobro spajati, ali to su dvije različite struje koje imaju dosta toga zajedničkog”, kazao je muzičar čiji tekstovi su puni socijalnih komentara, ironije i gorkog humora. 

A onda je, kako je to i najavio Vukašin Marković, uslijedilo “upoznavanje” benda Irie FM i publike. Evropska reggae senzacija upoznavanje je počela sa starim hitovima zbog kojih ih je muzički kanal MTV 2012. godine proglasio najboljim reggae bendom u Evropi. 

“Željno smo isčekivali nastup u Crnoj Gori pošto smo prošle godine svirali u Podgorici. Nadamo se da ćemo malo češće dolaziti”, kazao je Marković pred početak nastupa.

Sa singlom “Kliziš” bend je zaplovio u nove vode – pjevanje na maternjem jeziku. Kako ističu, uživaju u “eksperimentisanju bez posebnog muzičkog pravca i avanturi koja ih vodi na put u nepoznato”.

“Ta promjena mi najviše prija i to je nešto što je bendu udahnulo novi život. Zahvaljujući tom eksperimentu i iskoraku, bend je konačno počeo da biva to što jeste. Nastavićemo dalje pa gdje nas to odvede”, kazao je Marković.

A publika je pokazala da se i njima sviđa to eksperimentisanje i da je bend na pravom putu.

“Sigurno da je uklanjanje jezičke barijere značilo mnogo, ali imam utisak da mladi ljudi čuju ono što treba da čuju na kom god je jeziku. Mislim da to nije puno važno, a s druge strane bilo mi je drago da mogu da se izrazim na svom jeziku”, kazao je vođa benda.

Navikao na popularnost još od malih nogu, kada je glumio Bebana u seriji “Porodično blago”, Marković je kazao da je to samo nus pojava bavljenja javnim poslom i ako bend od toga može da dobije beneficije onda je u redu. 

Nada se da su daleko od pjesme karijere i da će u muzičkim vodama još dugo plivati.

“Uskoro izlazi novi sing i spot za pjesmu ‘Oda’, a do kraja godine treba da izađu još dva spota. Od naredne godine bi trebalo da krenemo da radimo na albumu koji neće imati sve ove pjesme koje su izašle, jer je ovo bio serijal singlova, kako smo zamislili. Od januara, u dogovoru sa nekim izdavačem pravimo neki novi album”, obećao je pjevač i trombonista Irie FM-a.

Galerija