Prvi Internacionalni susret klapa u Herceg Novom: Pjesma je tradicija grada

Ansambl Bokelji koji je osnovan je 1966. u Zelenici, održao je preko 1.200 koncerata i nastupa širom bivše Jugoslavije, ali i u Njemačkoj, Holandiji, Danskoj, Belgiji, Albaniji, Rusiji
141 pregleda 0 komentar(a)
klape Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
klape Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.08.2016. 16:41h

Prvi Internacionalni susret klapa na kome je nastupilo 11 klapa i desetak vokalnih solista iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske privukao je veliku pažnju i domaćina, ali i gostiju Herceg Novog koji su uz poznate zvuke plesali, a poneki i zapjevali.

Susret je bio prilika da se obilježe i dvije godišnjice, 50 od osnivanja klape Bokelji i deset koliko traje klapa Castel Nuovo koja nastavlja tradiciju Bokelja.

“Susret pokazuje da se nikad nije izgubila pjesma koja je tradicija ovoga grada i i čitave Boke Kotorske. Ono što me najprijatnije iznenadilo, jeste kad sam vidio da postoji klapa i u Beranama,”, kazao je Lazar Seferović jedan od osnivača Bokelja i počasni predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

On je podsjetio na susrete klapa 1971. i 1976. kad se na Ljetnjoj pozornici na Kanli kuli, dvije noći uzastopno, okupljalo po 20 klapa. Profesor Seferović je sa članovima klape Castel Nuovo, otpjevao je kompoziciju, po kojoj su Bokelji bili i ostali prepoznatljivi „Ima jedan grad na moru“.

U Herceg Novom na skalama podno Sat kule – nastupile su klape Fortuna, Veterani vazda mladi, Jedinstvo, O’Dive bel canto, Maris, Jadran, Harmonija, Bisernice Boke, Assa Voce, Incanto i kao specijalni gosti Kumpanji sa Korčule, koji su u Herceg Novom nastupali i prije 50 godina, istina u drugačijem sastavu.

Vokalni solisti čije je nastupe publika srdačno pozdravila su Milica Milanović, Milica Kaluđerovic i Duo Providenca, Časlav Boguinski, Jovana Ražnatović, Stevan Tomašević, Vjera Adžić, Sandra Bijelić i Dušan Duje Tadić, a za klavirom su bili Đuro Poznanović i Jovanka Veljović

Ansambl Bokelji koji je osnovan je 1966. u Zelenici, održao je preko 1.200 koncerata i nastupa širom bivše Jugoslavije, ali i u Njemačkoj, Holandiji, Danskoj, Belgiji, Albaniji, Rusiji.

Više puta priredili su koncerte Josipu Brozu Titu, a pjevali su i danskoj kraljici Margareti II. U Bokeljima koji, koji su prestali da nastupaju 2001. najduže su radili: Dragan Rakić, Zdravko Vuksanović, Duško Seferović, Neđeljko Lučić, Mato Vučetić, Milivoj Perušković, Stanko Macura i Lazar Seferović.

Bonus video: