Lake fest ima predispozicije za prvi ekološki prihvatljiv festival

I ovogodišnje sedmo izdanje festivala, koji se na jezeru Krupac održava od 11 do 14.avgusta, imaće raznovrstan ekološki program, a za to će biti zaduženi članovi „Ozona“, organizatori Lake festa i pivara „Trebjesa“.
2 komentar(a)
"OZON", Foto: Svetlana Mandić
"OZON", Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.08.2016. 11:12h

Prema riječima Aleksandra Perovića, direktora Ekološkog pokreta „Ozon“ Lake fest ima sve predispozicije da postane prvi ekološki prihvatljiv festival na ovim prostorima.

„Muzika, veliki broj ljudi, generisanje velikih količina otpada, možda malo bahatiji odnos prema prostoru, prati imidž muzičkih festivala. Lake fest razbija te predrasude i mi se nadamo da ćemo uspjeti već ove godine da festival dovedemo u kontekst ekološkog brendiranja države“, kazao je Perović nakonferenciji za novinare.

I ovogodišnje sedmo izdanje festivala, koji se na jezeru Krupac održava od 11 do 14.avgusta, imaće raznovrstan ekološki program, a za to će biti zaduženi članovi „Ozona“, organizatori Lake festa i pivara „Trebjesa“.

„Prethodnih godina najveća pažnja bila je usmjerena na podizanje svijesti posjetilaca o pravilnom sistemu upravljanja otpadom i odgovornom odnosu prema prostoru na kom se festival održava. Ove godine idemo korak dalje pa će se raditi i na smanjenju karbonskog uticaja turista i promovisanju prirodnih ljepota, sa akcentom na zakonom zaštićena područja“, istakao je Perović.

Kamperima će na samom ulazu biti podijeljene kese za otpad a dobiće i uputstva gdje isti da odlažu, a dobrodošle su i sve ekološke akcije posjetilaca festivala.

Drugog dana festivala, 12. avgusta, „Ozon“ će dnevnom žurkom u kampu obilježiti deset godina postojanja, a biće organizovan i čitav niz edukativno–informativnih aktivnosti, kao što su predstavljanje pilot inicijative ,,Smanji svoj štetni uticaj“ kojom se promoviše niskokarbonski turizam i promocija novoformiranog Regionalnog parka „Piva“.

I ove godine tokom trajanja festivala biće realizovane kampanje „Rock&Recycle“ i „Svaka limenka se računa“ čiji je cilj promovisanje selektivnog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada.

Natalija Milić, menadžerka koorporativnih poslova u nikšićkoj Pivari, kazala je da kadu su prije četiri godine inicirali kampanju „Rock&Recycle“ nijesu vjerovali kolikog će odjeka imati. Pohvalila je saradnju sa „Ozon“-om ali i organizatorima festivala koji se trude ne samo da dovedu kvalitetne muzičare već i da ovakvim i sličnim akcijama utiču na razvijanje ekološke svijesti ljudi.

Svi koji sakupe 20 plastičnih flaša dobiće kapu ili majicu sa logom festivala i Nikšićkog piva.

„Biće brojne aktivnosti u kampu, a sve one imaju za cilj promociju i edukaciju ekoloških vrijednosti. Nastojali smo da i kroz druge aktivnosti brinemo o prostoru u kome živimo. Biće i instagram takmičenje za najefektniju fotografiju, a najbolji će biti nagrađeni paketom piva“, kazala je Milić.

Predrag Zečević, direktor Lake fest-a, kazao je da pokušavaju tokom godine da povremenim akcijama skrenu pažnju na održavanje prostora oko jezera Krupac, ali da je to bez ozbiljnijeg i strateškog pristupa gotovo nemoguće. Pozvao je Elektroprivredu, koja gazduje pomenutim prostorom, kao i lokalnu upravu, da revitalizuju šumu topola koja je oštećena prilikom nevremena od prije dvije godine.

“Mi imamo obećanje i najave da će se to brzo desiti, ali nijesam zadovoljan dinamikom kako se sve to odigrava. Dobro bi bilo da grad i najjača preduzeća u gradu stanu iza toga i da krupački kompleks bude na usluzi građanima pet–šest mjeseci. To podrazumjeva i uređenje terena i ulaganje sredstava u neke nove kapacitete”, kazao je Zečević.

Lake fest počinje sjutra veče i prvi dan festivala je posvećen desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti. Ulaz za prvi dan festivala, kada nastupaju Voodoo, Of duty, Mangrov, Rambo Amadeus, Bajaga i instruktori i Kultur shock, je besplatan. Cijena karte za tri večeri je 25 eura, ili deset eura za dan.

Obezbijeđen je prevoz autobusom na relaciji Krupac – Podgorica a cijena karte je 1,5 eura, dok je cijena sa glavne stanice u Nikšiću do jezera 0,50 eura, a autobus polazi na svako pola sata.

Kamp je besplatan, a strani državljani plaćaju boravišnu taksu od 0,60 eura. Obezbijeđen je i parking, ali su kapaciteti ograničeni, a cijena je euro za čitav dan. Cijene pića i hrane se kreću od euro do tri eura, a mogućnost izlaska i ponovnog ulaska nakon 21,30 čas nije moguće.

Bonus video: