Ovogodišnji Sea Dance donio 11,2 miliona eura privredi Crne Gore

Istraživanje zaključuje da prosječan posjetilac Sea Dance festivala u Crnoj Gori potroši 535 eura od čega čak 80% potroši izvan festivala na mjestima kao što su prodavnice, restorani, kafići ili taksiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2016. 11:20h

Rezultati istraživanja koje je sproveo TIM centar iz Novog Sada, pokazali su da je ovogodišnje izdanje Sea Dance festivala privredi Crne Gore donijelo 11,2 miliona eura, saopštili su organizatori.

U saopštenju se dodaje da je ove godine, kroz kapije na Jazu tokom tri dana i noći prošlo je oko 77.000 posjetilaca iz oko 50 zemalja svijeta, koji su u prosjeku prije, tokom i nakon festivala u Crnoj Gori, na smještaj, lokalni prevoz, ulaznicu za festival i vanpansionsku potrošnju potrošili 535 eura. Od ukupnog broja gostiju, čak 80% su bili inostrani turisti, koji su najvećim dijelom u Budvu doputovali samo zbog festivala.

"Sprovedeno istraživanje pokazalo je, da je čak tri četvrtine inostranih posjetilaca prvi put posjetilo Budvu i plažu Jaz. Među posjetiocima iz Zapadne Evrope njih čak 93,3% prvi put je posjetilo Crnu Goru, čime je Sea Dance festival još jednom pokazao svoj značaj za promociju Crne Gore, njeno otkrivanje u svjetskim okvirima i pozicioniranje kao vrhunske moderne turističke destinacije", kazao je direktor i osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević.

Brojni svjetski mediji među kojima CNN, New York Times, Guardian, Conde Nast, Metro, Daily Mirror, Daily Express i drugi, promovisali su ove godine Sea Dance kao jedan od najboljih svetskih festivala na morskoj obali, ujedno dajući preporuke svom višemilionskom auditorijumu da ljetnji festivalski odmor provedu upravo na plaži Jaz u Budvi i Crnoj Gori.

"Konstantan rast turističke posjete u vrijeme festivala i pažnja koja se generiše u svjetskim medijima govori u prilog značaju koji ima Sea Dance festival za razvoj Budve kao savremene svjetske turisti ke destinacije. Promocijom festivala tokom cijele godine u preko 30 zemalja širom svijeta, omogućeno je predstavljanje turističkih potencijala budvanske obale, a Budva se ove godine zahvaljujući Sea Dance-u našla u centru pažnje i uglednih britanskih i svjetskih medija čija čitanost i gledanost se mjeri u desetinama miliona ljudi i koji su svi dali preporuku za posjetu festivalu i našoj obali. Ovo je uticalo i na privlačenje, pored domaćih i regionalnih, i velikog broja gostiju zapadnoevropskih zemalja, prije svega Velike Britanije, Holandije i Francuske, što su tržišta koja su postavljena kao prioritetan cilj u daljem razvoju budvanskog i crnogorskoj turizma", kazala je direktorica Turističke organizacije Budva Jelena Rađenović.

Istraživanje posjetilaca pokazuje i da su se inostrani turisti u prosjeku zadržali šest dana u Budvi, ostajući po par dana prije i poslije festivala, te da je gotovo polovina njih nastavila svoj odmor na crnogorskom primorju. Blagu prednost imale su zemlje nekadašnje Jugoslavije sa 35,2%, ali su ove godine gosti iz Zapadne Evrope bili gotovo izjednačeni sa 32,7% zahvaljujući kupovini ulaznica za cijelu EXIT Avanturu, koje su podrazumijevale odlazak na EXIT, a potom putovanje i na Sea Dance festival. Odmah iza publike iz regiona, i ove godine najbrojniji evropski turisti bili su iz Velike Britanije (11%), Holandije (4,3%), Skandinavije (3,9%), Belgije (2,4%), Austrije (1,9%) i Njemačke (1,8%), dok se u ostalih oko 7% nalaze Francuzi, Španci, Italijani i drugi. Porast bilježe zemlje Istočne iJugoistocne Evrope sa 10,2%, gdje takođe zahvaljujući EXIT Avantura ulaznicama prednjače posjetioci iz Turske (3,4%) i Bugarske (2,9%), dok su gosti iz Rusije (1,8%) i Češke (1,2%) mahom već boravili u Crnoj Gori.

Gosti koji su na Jaz stigli van evropskog kontinenta ine ukupno 1,6%, a prednjače EXIT Avanturisti iz SAD i Australije.

Istraživanje je i ove godine potvrdilo da najviše troše upravo gosti iz Zapadne Evrope, i u prosjeku je jedan posjetilac iz te grupe zemalja u Crnoj Gori potrošio 756 eura, odnosno 95 eura dnevno.

Istraživanje zaključuje da prosječan posjetilac Sea Dance festivala u Crnoj Gori potroši 535 eura od čega čak 80% potroši izvan festivala na mjestima kao što su prodavnice, restorani, kafići ili taksiji.

Prosječna starost publike Sea Dance festivala je 25,2 godine, dok visokoobrazovani i studenti čine čak 80% posjetilaca. Posjetioci su najvećim dijelom bili smješteni u Budvi (73%), te okolnim mjestima Lastvi, Bečićima itd. Iako privatni smještaj prednjači, u odnosu na prošlu godinu, povećan je i procenat gostiju u hotelskom smještaju.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 716 posjetilaca, a anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.

Galerija

Bonus video: