Bajaga za "Vijesti": Očekujem još vreliju atmosferu na Lake festu

"Nekako smo navikli. Ja to radim skoro 40 godina. Nemamo previše svirki, ali ih ima dosta. Najviše vremena provodimo na putu, jer nije više kao nekad da se svira iz mjesta u mjesto koje je blizu. Tokom ljeta smo svirali u pet, šest država i još ćemo svirati po okolini. Bez obzira na sve, još nam to prija, tako da uživamo u koncertima", ističe on
98 pregleda 9 komentar(a)
Momčilo Bajagić Bajaga, Foto: Dina Johnsen
Momčilo Bajagić Bajaga, Foto: Dina Johnsen
Ažurirano: 29.07.2016. 20:11h

Jedan od koncerata koji će ostati upisani u anale Lake festa bio je onaj Bajage i Instruktora 2013. Popularnom beogradskom muzičaru toliko je izgleda prijala atmosfera Krupcu da je sa svojom ekipom odsvirao možda i najduži koncert u dosadašnjoj istoriji tog festivala.

"Super je bilo. Sjajna atmosfera, puno ljudi i vrijeme nas je poslužilo. Sve je bilo kako treba, bez zamjerki. A kažu mi da je svake godine Lake fest sve bolji, tako da očekujem da na predstojećem našem nastupu bude još vrelija atmosfera", kazao je Momčilo Bajagić za "Vijesti" uoči nastupa koji ga na nikšićkom festivalu očekuje 11. avgusta.

"Ne vjerujem da će biti nešto baš skroz novo, ali biće drugačiji repertoar nego prošli put. Ovog ljeta sviramo na nekoliko festivala i napravili smo dobar program sa izborom hitova iz čitave karijere, tako da će biti sigurno interesantno za sve koji dođu", uvjeren je poznati muzičar, koji je karijeru počeo u kultnom bendu Riblja čorba.

Bajaga i Instruktori su gotovo cijelo ljeto proveli u putu, budući da su imali, a i predstoje im brojne svirke po ex YU prostoru.

Autor hitova kao što su "Plavi safir" i "Sa druge strane jastuka" kaže da i dalje ne osjeća umor od toga što je veći dio života proveo putujući od koncerta do koncerta.

"Nekako smo navikli. Ja to radim skoro 40 godina. Nemamo previše svirki, ali ih ima dosta. Najviše vremena provodimo na putu, jer nije više kao nekad da se svira iz mjesta u mjesto koje je blizu. Tokom ljeta smo svirali u pet, šest država i još ćemo svirati po okolini. Bez obzira na sve, još nam to prija, tako da uživamo u koncertima", ističe on.

Od predstojećih nastupa, izdvaja se to što će Bajaga 24. septembra tek prvi put u karijeri svirati u Mađarskoj, mada je sa bendom praktično obišao planetu.

"Sviramo u jednom klubu u Budimpešti u kojem su nastupali mnogi kultni bendovi. Ja sam jednom svirao u Mađarskoj, ali sam, tako da eto prilike da zasviram i sa bendom", kaže muzičar.

On ističe da jedino nije gostovao u Južnoj Americi, te da gdje god da pođe se osjeća kao kod kuće.

"Sve ostale kontinente smo pokrili i svuda nam je bilo dobro: od Danske, Amerike, Australije, Južne Afrike, čak smo i u Aziji imali koncerte. Još Južna Amerika je ostala da je precrtamo. (smijeh) Uglavnom sviramo našim ljudima, sa ex Yu prostora, mada ima tu i stranaca. Toliko dugo već to radimo da i kad odemo negdje daleko sigurno nam nije prvi put i svuda se osjećamo kao kod kuće", uvjerava on.

Na Lake festu publika neće biti u prilici da čuje nešto novo, ali Bajaga kaže da konstantno radi na novim pjesmama.

Prošlo je skoro četiri godine od posljednjeg albuma "Daljina, dim i prašina" i poznati muzičar smatra da je vrijeme da se započne rad na sljedećem.

"Imam gomilu započetih pjesama, pa možda sad na jesen sjednemo, skupimo to i napravimo neke nove snimke. Do kraja godine se nadam da ćemo početi da radimo na novom albumu", kaže on.

Što se nastupa u Crnoj Gori tiče, moguće je da ovaj na Krupcu neće biti posljednje gostovanje Bajage ovog ljeta.

"Uvijek postoje pozivi i kontakti. Imamo sad Nikšić, a koliko znam moguće je da krajem avgusta zasviramo i u Petrovcu. To je to što se tiče nastupa u bliskoj budućnosti", otkriva muzičar.

Sa sinom ide da isprati „Crvenu zvezdu” u Evropu

Odavno je poznato da je Bajaga veliki navijač Crvene zvezde, a njegova pjesma "Od kada tebe volim" iskorišćena je u filmu koji je reditelj Jug Radivojević uradio za potrebe proslave 25 godina od kada je beogradski fudbalski klub osvojio Ligu šampiona (tada Kup evropskih šampiona), nakon što je u Bariju porazio francuski Olimpik Marsej.

"Da, ja sam dugo zvezdaš i bio sam ranije i u skupštini Zvezde i drago mi je da sam mogao malo i ja da doprinesem tom filmu. Sjećam se naravno osvajanja Evrope. Nisam bio u Bariju, ali smo pratili na TV-u, bili smo u Sloveniji i gledali utakmicu. Ali, gledao sam uživo ono kultno polufinale u Beogradu (protiv Bajerna iz Minhena). Pratio sam tada sve, redovno išao na utakmice i nadam se da će se vratiti takva slavna vremena za Zvezdu", kazao je muzičar.

Nakon višegodišnjeg posta kada su u pitanju učešća u evropskim kupovima, navijači su optimistični da bi ovog ljeta Zvezda pod vođstvom crnogorskog trenera Miodraga Božovića mogla da se vrati na najveću scenu. I Bajaga sa njima dijeli taj optimizam i sa uzbuđenjem očekuje revanš meč protiv bugarskog šampiona Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

"Evo Zvezda čini mi se opet ima šanse da se vrati na evropsku scenu, veće nego ikad posljednjih godina. Već sam obezbijedio karte za mene i sina za ovaj revanš, tako da ćemo biti u utorak na Marakani", najavio je on.

Bonus video: