Organizator: Ovogodišnji Sea Dance možda bude posljednji

"Hoćemo iskren razgovor da vidimo šta sve opterećuje odnose i kako da unaprijedimo festival. Moraće se stvari precizirati, ukoliko postoji interes da Crna Gora ima Sea Dance, i moraćemo, najkasnije do kraja avgusta, biti sigurni da će stvari na koje je su se vlasti obavezale, biti ispunjene"
60 pregleda 0 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 12.07.2016. 12:29h

Predstojeći Sea Dance na Jazu mogao bi biti posljednji, jer su se organizatori ove godine suočili sa mnogim neočekivanim problemima, kazao je “Vijestima” sagovornik iz vrha Exit tima, koji je zahtijevao anonimnost.

Početak pripremnih radova na festivalu bio je blokiran početkom ovog mjeseca jer mještani okupljeni u NVO Mrčevo polje nisu željeli da produže ugovor o zakupu sa Opštinom Budva dok, između ostalog, država ne riješi problem oko knjiženja pola miliona kvadrata zemlje na Jazu.

"Bili smo blokirani nekih pet dana. Radove smo sustigli, tako da će sve biti spremno na vrijeme, ali je to izazvalo veliki stres i gomilu problema i u pripremi. Da je kriza potrajala još dan-dva ili da je pala kiša, ne bismo stigli, a otkazivanje festivala u ovom trenutku nanijelo bi nepopravljivu štetu i imidžu Exita i Crne Gore. Zato, da bismo ušli u organizacju Sea Dancea iduće godine, tražićemo garancije da se tako nešto više nikad ne može desiti", kazao je on, dodajući da su Exitov tim "našao u nebranom grožđu jer su pokušali da iskoriste festival da riješe decenijske probleme".

Pošto je ugovor sa NVO Mrčevo polje ponovo sklopljen na godinu dana, slična situacija može očekivati i naredne godine, pa će organizator zahtijevati da se odnos Opštine sa vlasnicima zemljišta definiše na duži rok.

Sagovornik “Vijesti” je istakao da su problemi oko organizacije Sea Dancea kulminirali ove godine, kao i da su se sa nevoljama susretali na svakom koraku.

"Do prije pet dana, bilo je problema i oko struje, jer postoji dugovanje Opštine Budva prema firmi koja je na Jazu postavljala infrastrukturu za festival. Zbog tih neriješenih odnosa, izvođač je prijetio da će skloniti sve kablove. Takođe, ove godine je novčana podrška festivalu smanjena za sto hiljada eura, a dobili smo nove namete - dio troška za policiju, hitnu pomoć i komunalne službe u iznosu od oko sto hiljada eura, iako su, kada je pravljen dogovor, javna preduzeća išla na trošak države, kao što je slučaj i u Novom Sadu", nabrajao je organizator neke od teškoća.

Po njegovim riječima, protivno dogovoru da će "pet-šest" dana oko Sea Dancea biti izuzeti iz tendera za zakup dijela plaže koji festval koristi, to se nije desilo.

"I tu smo se suočili sa ucjenama, pa smo zakupcima dijela plaže ne većeg od 150 metara, platili više od 30 hiljada eura, što je više nego što oni plaćaju za cijelu sezonu", objasnio je sagovornik “Vijesti”.

On je istakao da osim problema sa NVO Mrčevo polje, nijedan od nabrojanih pojedinačno nije razlog za odustajanje, "ali sve zajedno stvara utisak da ne postoji stvarna volja za realizaciju festivala".

Ipak, po njegovim riječima, u posljednje dvije nedjelje su se i država i opština angažovale da se nesporazumi riješe i da je to bilo presudno za ovogodišnji nastavak Sea Dance avanture.

"Problem što se čekalo do samog kraja, što je sve to izazvalo ogroman stres i što je održavanje Sea Dancea dovedeno u pitanje", kazao je on.

Exitova industrija, osim u Novom Sadu i na Jazu, organizuje festival u Temišvaru, a od 2017. i u hrvatskom Umagu.

"U ovom trenutku se za Exit otima mnogo država, ali je nama najprirodnija Crna Gora, jer su ljudi odavde navikli da idu tamo. Ipak, prije nego što najavimo sljedeće izdanje, tražićemo dodatne garancije. Hoćemo iskren razgovor da vidimo šta sve opterećuje odnose i kako da unaprijedimo festival. Moraće se stvari precizirati, ukoliko postoji interes da Crna Gora ima Sea Dance, i moraćemo, najkasnije do kraja avgusta, biti sigurni da će stvari na koje je su se vlasti obavezale, biti ispunjene", objasnio je on.

Četvrta epizoda Sea Dancea mora biti najavljena u septembru, a po njegovoj ocjeni, šanse da će do nje doći u ovom momentu su tek nešto veče od 50 odsto. Prema destogodišnjem ugovoru, koji je Opština Budva sklopila sa organizatorom, ona godišnje festival pomaže sa 300, TO Budve i država sa po 100 hiljada eura, a građani plaćaju i troškove policije, hitne pomoći i komunalne službe.

"Bez sluha za unapređenje festivala"

Jedna od stvari koja, po mišljenju sagovornika “Vijesti”, ilustruje nedostatak sluha za unapređenje festivala je neuspjeh realizacje "parti voza". Upravo bi ovaj voz olakšao transport oko 1000 turista i novinara sa Exita na njegov nastavak Sea Dance.

"Nije jednostavno klackati se 15 sati u autobusu. U vozu je mnogo komotnije i to bi sigurno dovelo još više turista. Srpske željeznice su pristale da učestvuju u aranžmanu koji praktično pospješuje turizam Crne Gore, dok su crnogorske željeznice odbile. Trebalo je da obje firme daju poneki vagon i da se od toga napravi atrakcija", objasnio je on.

Na primjedbu da je moguće da ŽCG nije imala na raspolaganju vagone za ovu svrhu, sagovornik “Vijesti” je kazao da ova firma nje htjela ni da se odrekne nadoknade za prolazak stranih vagona kroz Crnu Goru.

Prethodna izdanja Sea Dancea dobila su veliki publicitet u stranim medijima, a sve se to ne bi desilo da njihovi novinari nisu imali obezbijeđen boravak u Budvi. I u tom smislu organizator je očekivao veću pomoć domaćina.

"U ovom trenutku (nedjelja, 10. jul) svega osam novinara je smješteno o trošku Opštine Budva u Slovenskoj plaži, dok je NTO dala dva stana na raspolaganje predstavnicima medija", rečeno je “Vijestima”.

Ni Montenegro Airlines nije izdašan kao ranije, pa će organizatoru biti na raspolaganju deset besplatnih karata za dolazak sa Exita na Sea Dance, dok je prije imao 100.

Nijedna od ovih stavki nije presudna, ali one povećavaju ionako ogromne troškove, navodi sagovornik.

Bonus video: