Viva Vox oživio i Fredija Merkjurija

Beogradski hor nastupiće večeras na terasi KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici, a sjutra veče 21 čas na Kanli kuli u Herceg Novom
92 pregleda 1 komentar(a)
Viva vox
Viva vox
Ažurirano: 08.07.2016. 10:06h

Nastup čuvenog beogradskog hora „Viva vox“ preksinoć na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, svakako će biti upamćen kao jedan od muzičkih doživljaja ovog ljeta.

Sjajni ansambl od 38 pjevača brojnoj publici na tivatskoj ljetnjoj pozornici priuštio je maestralan koncert jer su a capella, skoro bez ikakve pratnje instrumenata osim tek djelimično klavijatura, interpretirali neka od popularnih muzičkih djela za koja nikada ne biste mogli pretpostaviti da se tako mogu izvesti. I da pri tom mogu veoma, veoma dobro zvučati.... Pod dirigentskom palicom Jasmine Lorin, “Viva vox” je naime, izveo širok dijapazon kompozicija koje idu od tradicionalne srpske narodne pjesme “Hajde Jano”, do, što je teško za povjerovati, čak i hitova “Smak My Bitch Up” i “No Good” najpoznatijeg svjetskog eletronskog sastava “The Prodigy”.

U dva sata koliko je trajao ovaj nesvakidašnji muzički spektakl, publika je mogla čuti i kako a capella zvuče hitovi “Red Hot Chilli Peppersa”, “Ekaterine Velike”, “Nirvane”, “Rammsteina”..., a fenomenalno su interpretirali i nekoliko evergreen kompozicija jednog od najvećih svjetskih rok-bendova, čuvene grupe “Queen”, na koje bi nesumnjivo, najpozitivnije reagovao i njen dugogodišnji frontmen, pokojni Fredi Merkjuri. Sve to srpski pjevači postigli su korišćenjem ritmičke podrške bitboksa, odnosno posebnom vokalnom tehnikom kojom nekolicina pjevača imitira zvukove bubnjeva i perkusija, dok ostatak hora izvodi samu pjesmu, pokazujući još jednom zbog čega je “Viva vox” jedinstven hor u regionu bivše Jugoslavije.

Beogradski hor nastupiće večeras na terasi KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici, a sjutra veče 21 čas na Kanli kuli u Herceg Novom.

Bonus video: