Knez: Klinci vole plesni ritam

“To je zaista fenomen, posebno kad u publici vidite klince koji svaku pjesmu pjevaju od početka do kraja, a ili ne pamte taj period jer su bili mali, ili se tada nijesu ni rodili"
57 pregleda 2 komentar(a)
Knez, Foto: Filip Roganović
Knez, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.07.2016. 14:09h

Muzičkim stučnjacima domaća dens produkcija 90-ih godina ne spada u omiljenu, ali, uprkos tome i danas pripadnici mlađih generacija, među njima i oni koji nisu bila ni rođeni kad su scenom harali Tap 011, Moby Dick i Dr Iggy, slušaju hitove ovog žanra.

I crnogorski pop pjevač Nenad Knežević Knez sve češće na nastupima izvodi numere s početka karijere koje su ga proslavile, pa je o tom fenomenu pričao za Vijesti..

“To je zaista fenomen, posebno kad u publici vidite klince koji svaku pjesmu pjevaju od početka do kraja, a ili ne pamte taj period jer su bili mali, ili se tada nijesu ni rodili. Devedeset odsto publike čine oni. U Beogradu je to trend već nekoliko godina, “Stefan Braun” je prvi počeo sa žurkama 90-ih, da bi sad dosta klubova preuzelo tu ideju, a bio je organizovan i veliki koncert u beogradskoj Areni”, kaže Knez .

Upravo su dens hitovi “Da'l si ikada mene voljela” sa kojom se takmičio na Mesamu 1992. i naslovna numera njegovog prvog albuma “Ti si kao magija” i danas veoma slušane i tražene.

“Jesam stvarao 90-ih godina i tačno je da su me te pjesme proslavile, no moja muzika nije bila ograničena samo na taj, kako su ga tada zvali, europe beat, već sam i tada bio stilski šarenolik. Međutim, mislim da je upravo taj plesni ritam koji je bio popularan tih godina razlog što klinci vole muziku s kraja prošlog vijeka, kao i tekstovi koji su bili iskreni i puni emocija”, smatra Knez .

Hitovi iz tog perioda dostupni su mlađoj publici zahvaljujući Internetu.

“Oni sad mogu da nađu bilo koju pjesmu iz tog perioda, ne moraju više da čitav dan budu uz radio i čekaju omiljenu. Sve im je dostupno i mogu saznati šta je tada bilo slušano”, dodaje Knez .

Na nastupima mu traže i kompozicije koje je objavljivao na kasnijim albumima - “Tina Bambina”, “Moja mala”, “Zlatna obala”, “Bubamara”...

“Uz njih uvijek plasiram i ono novo što radim, prosto koristim priliku što te žurke posjećuje dosta ljudi. To su obično splavovi na kojima je broj posjetilaca limitiran, pa se ne dešava rijetko da ispred gosti čekaju da neko izađe, da bi mogli da uđu”, ističe Knez .

Stare pjesme na koncertima “oblači u novo ruho”, pa dens hitovi iz 90-ih zvuče u pop-rok varijanti. Međutim, to nije slučaj kad su ove žurke u pitanju.

“Izvodim ih u izvornim aranžmanima ne bi li im što bolje približio duh tih godina. Stare pjesme mijenjam samo za velike koncerte kada dolazi drugačija publika”, otkriva Knez i priznaje da jedino kad je stajling u pitanju na tim nastupima ne trudi se da prati duh 90-ih.

“Jedino je garderoba ta koja je prilagođena 2016. Bilo bi mi zaista teško devedesete ispratiti i stajlingom”, priznaje kroz smijeh Knez .

Ovaj trend on će ispratiti i na zakazanim nastupima na crnogorskom primorju.

“Za koji dan se spuštam na primorje gdje me čeka radni odmor. U predivnom novootvorenom budvanskom klubu biću domaćin jednom sedmično, a svi oni koji budu željeli da saznaju kakav je provod uz hitove 90-ih, ali i neke druge, neka dođu i uvjere se sami”, poručio je Knez.

Snimio tri singla, ne zna koji da objavi

To što današnja mlađa publika sve više sluša dens muziku, Kneza ne obeshrabruje kad su nove pjesme u pitanju. Muzičar je odavno najavio novi album, no kako ističe, za sada mu je u planu da, u skladu sa aktuelnim trendom, objavljuje singlove. Za kraj prošle godine najavio je baladu, međutim, njen izlazak je pomjerio za jesen.

“Imam još jednu baladu “Danas ja, sjutra ti” koju sam nedavno snimio i koja me je potpuno osvojila. Neodlučan sam da li da objavim nju ili onu što sam već najavio. Međutim, svjestan sam i toga da publika od mene očekuje brzo pjesmu, pa ću možda prvo objaviti singl “Stranac”. On je spreman, a potpuno lično sam doživio stihove te numere, jer me oslikavaju. Odlučiću do kraja avgusta”, kazao je Knez .

Bonus video: