Ana Štajdohar objavila pjesmu prije odlaska na porodiljsko

„Nikad se nijesam upravljala time šta je traženo i šta donosi novac, niti sam željela da snimam po ukusu većine na prostoru Balkana”
206 pregleda 0 komentar(a)
Ana Štajdohar, Foto: Privatna arhiva
Ana Štajdohar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.07.2016. 07:05h

Pjevačica Ana Štajdohar prije nego ode na porodiljsko odsustvo, riješila je da publiku nagradi novom pjesmom. Poslije više od godinu dana stiže elektro-pop singl “Samo ti” za koju je muziku pisala sa Srđanom Tanaskovićem, a tekst sa stalnim saradnikom Bobanom Jankovićem.

“Zadala sam sebi težak zadatak i to da u šestom mjesecu trudnoće radim oko nove pjesme i spota. No eto, završila sam to i sad će publika moći da je sluša dok se ne vratim sa porodiljskog odustva”, kaže za “Vijesti”, Ana Štajdohar.

Nakon povratka na koji će publika čekati minimum godinu dana, planira da objavi i svoj prvi solo album.

“Na njemu će se naći svi singlovi koje sam objavljivala do sada i neki novi”, obećava ona i dodaje da joj nije lako naći pjesmu.

“Skup raznih faktora uticao je na to što radim sporo i objavljujem singl u godinu, dvije. Uvijek mi je bilo drago da ne budem samo izvođač, već i autor svojih pjesama. Međutim, proces pisanja pjesme kojom ste zadovoljni, ako ste samokritični i perfekcionista kao ja, zna da traje. Samo ja znam koliko imam započetih pjesama, koje ću možda nekad završiti, a možda će ostati tako”, otkriva ona uz konstataciju da joj je teško da nađe pjesmu i od drugih autora.

“Za sada nijesam pronašla nekog ko bi pisao pjesme u mom stilu, onakve kakve želim, a upravo taj elektro-dens-pop je stil kojim želim da se izražavam. Nikad se nijesam upravljala time šta je traženo i šta donosi novac, niti sam željela da snimam pjesme po ukusu većine na prostoru Balkana. Ono što se ovdje sluša, meni se ne dopada, a ne želim nikome da podilazim samo da bih bila popularna, da snimam narodnjake ili pjesme koje koketiraju sa tim žanrom. Prosto, ne želim da pravim po tom pitanju kompromis i ne razmišljam u stilu 'ako ne možeš da ih pobijediš, pridruži im se'”, ističe sagovornica “Vijesti”.

Upravo je i to razlog što od napuštanja grupe “Tap 011”, u kojoj je pjevala u posljednjoj postavi, nije objavila album.

“Znam da je ta moja tvrdoglavost i želja da se izborim za muzički pravac koji volim, borba sa vjetrenjačama, ali sam i sama zadovoljnija nego da snimam bilo šta. Pravac koji ja radim komercijalan je u svijetu, ali eto, samo kod nas ne prolazi”, komentariše Štajdohar, dodajući da joj predstavlja misteriju to što ljudi slušaju pjesme na engleskom koje nose isti zvuk kao njene, a od domaćih biraju narodnjake. “Mislim da su tu krive i radio stanice sa njihovom politikom biranja pjesama. Dešavalo mi se da pošaljem pjesmu na radio stanicu koja pušta stranu muziku i da mi kažu kako im se pjesme sviđaju, ali im se ne uklapaju u koncepciju, jer je tekst na srpskom. Kad pošaljem radio stanicama koje puštaju domaću muziku, one nemaju prostor za ovaj muzički žanr, pa se ja nađem u nezgodnoj situaciji, jer nijesam ni na jednoj ni na drugoj strani”, zaključuje Štajdohar

Ne zanima je inostrano tržište

Iako je svoj prvi veliki hit, kompoziciju "Neko kao ti" prepjevala i na engleski jezik, pjevačica navodi da nema namjeru da osvaja inostrano tržište.

"Ta pjesma i nije pretjerano zaživjela, jer se ja nijesam bavila njom. Bilo mi je bitnije da publika prihvati veziju na našem jeziku. Inače me, bez obzira na žanr koji sam odabrala ne zanima inostrano tržište. Više me zanima teritorija na kojoj živim, zato i želim da ovjde živim i, samim tim, stvaram za publiku na Balkanu, pa valjda neće uvijek biti ovako, već će se jednog dana i ukus većine promijeniti”, nada se Štajdohar, koja je solo karijeru započela 2008. godine, nakon što je napustila grupu “Tap 011”

Bonus video: