SARS: Naše pjesme znaju i u Australiji

Srpski bend sjutra veče svira na trgu u Nikšiću u okviru proslave 120 godina Nikšićke pivare
0 komentar(a)
SARS, Podgorica, S.A.R.S, Foto: Boris Pejović
SARS, Podgorica, S.A.R.S, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.06.2016. 14:28h

Posljednji album benda S.A.R.S. nedavno je objavljen, a ljubitelji njihovog zvuka moći će da u starim i novim hitovima uživaju sjutra veče na trgu u Nikšiću u okviru proslave 120 godina Nikšićke pivare.

Iako bi, zahvaljujući mnogobrojnim hitovima mogli da sviraju satima, druženje sa fanovima u Nikšiću biće ograničeno, a kako će pored njih te večeri nastupati i Vanja Radovanović i Toni Cetinski, nastup će biti kraći nego inače.

“Potrudićemo se da napravimo presjek kompletne diskografije. Svjesni smo da publika neće čuti baš sve pjesme koje voli, ali, eto, sviraćemo koliko nam organizatori dozvole. Izvešćemo i tri nove pjesme koje su se već našle na repertoaru”, ispričao je vijestima Žarko Kovačević, frontmen SARS-a.

Te tri numere su “Trula jabuka”, “Da ima” i “Pepeo”, a Kovačević ističe da su zadovoljni reakcijama i na ostale sa posljednjeg izdanja.

“Ove tri smo odabrali zato što nam se čini da najbolje zvuče uživo, nijesmo gledali komentare i preglede na Youtube servisu. Mislim da je najbolje kod publike prošla balada “Pepeo”, dobro reaguju na nju na nastupima, a i na društvenim mrežama je najšerovanija. Takođe, jedna od pjesama koju je publika izdvojila je “Razgulijana”, pa će se vjerovatno i ona ubrzo naći na repertoaru”, obećava Kovačević.

Kad se prije 10 godina bend pojavio na sceni, pažnju je skrenuo društveno-angažovanim pjesmama. Prva u nizu bila je “Buđav lebac”, a nadovezale su se “Perspektiva”, “To Rade”. Novi album donosi mnogo više ljubavnih numera.

“Nije pod obavezno da moraju biti samo društveno-angažovane pjesme. Nisam ovaj album nešto analizirao, ali mi se čini da ih ima makar pola-pola. U suštini naše pjesme oslikavaju trenutno stanje. Moj brat je tekstopisac i od njega zavisi kakvi će nam tekstovi biti, a vjerovatno je i on sad u nekom emotivnijem razdoblju, čim je toliko ljubavnih”, kroz smijeh ističe Kovačević.

On je otkrio da je jedan od njegovih, ali i favorita publike, balada “Pepeo”, nastala 2009, kad i njihova čuvena “Lutka”. Ova numera tekstom odudara od drugih radova SARS-a.

“Navikla je publika na naše balade, a tačno je da je 'Pepeo' drugačija. Kada smo je napisali odudarala je od svih numera na albumu, zato smo i čekali toliko da je zvanično objavimo. Na svu sreću, publika sjajno reaguje na nju, i odmah se izdvojila”, navodi Kovačević.

Iako im je ovo posljednji album, SARS neće odsutati od muzike, već ostaje pri stavu da će ubuduće snimati isključivo singlove. Muzičari nijesu promijenili mišljenje ni kad su pjesme na drugom jeziku u pitanju, pa će, iako im se u posljednje vrijeme sve više sviraju po Evropi i svijetu, snimati isključivo na srpskom.

“Iskren da budem, u Australiji smo bili iznenađeni da nas publika zna. Išli smo na turneju sa Plavim orkestrom, svjesni da su oni zvijezde, ali je bilo lijepo saznati da ta publika tamo prati šta muzičari objavljuju i bilo nam je puno srce kad smo ih čuli da sa nama pjevaju.

Svirali smo u posljednje vrijeme i po Evropi, ali na naše svirke uglavnom dolaze naši ljudi, zato i nemamo potrebu da potput nekih drugih bendova izbacujemo singlove i albume na engleskom”, zaključio je Kovačević.

Zbog koncerta Žarko propušta dva ispita

Od pjesama sa socijalnim temama, po kojima su poznati, najoštriji su bili u “Diplomi” koju su snimili sa frontmenom Pera Deformera Goranom Biševcem. Kovačević je student audio i video tehnologije, a na pitanje da li je zaista kao što kažu “kome treba učenje, znanje nije više bitno samo papir bitan je”, odgovara:

“Studiranjem stičeš navike i osvajaš neka nova znanja, međutim možeš da budeš sjajan kad je teorija u pitanju, za dobro odrađen posao bitnija je praksa”, smatra Kovačević. Kako tvrdi, popularnost ne koristi na fakultetu, već se ponaša kao i ostali studenti.

“Prethodne dvije godine nijesam imao potrebe da to koristim. Sad sam već na trećoj i zbog sve brojnijih koncerata polako zaostajem. Dešava se da prosputim vježbe, eto baš u petak imam dva ispita koja ću morati da preskočim zbog svirke u Nikšiću.

Do sada su mi neki profesori izlazili u susret i davali mi dodatne rokove za vježbe, a kad je ispit u pitanju, tu moraš da sjedneš i zagriješ stolicu. Nema druge”, ističe on.

Bonus video: