Sve više mladih okreće se sevdahu

"Kada smo krenuli, željeli smo da etabliramo sevdah kao žanr. Nekad je sve to na policama u CD šopovima spadalo pod “balkanska muzika”, međutim, danas čak i u prodaji ima poseban dio za sevdah gdje su i naši albumi", ispričao je Šestić
104 pregleda 0 komentar(a)
Mostar Sevdah Reunion, Foto: Privatna arhiva
Mostar Sevdah Reunion, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.06.2016. 13:27h

Mostar Sevdah Reunion večeras će zabavljati ljubitelje sevdaha u Crnoj Gori i to na Plavnici od 20 sati i 30 minuta, a producent benda Dragi Šestić obećava da će u toku koncerta članovi ovog popularnog sastava provesti publiku kroz sve ono što rade dugi niz godina.

“Imamo devet albuma, četiri na temu sevdaha, i pet koje smo snimili sa Šabanom Bajramovićem i Ljiljanom Buttler, pa ćemo u okviru koncerta napraviti i mali omaž njima. Trenutno radimo na dvije nove pjesme, ali to još čuvamo, tako da ne vjerujem da ćemo ih svirati, ali svakako smo prvi put u Crnoj Gori pa će ovo biti upoznavanje sa onim što smo radili sve ove godine”, objasnio je Šestić.

Kako su svojevremeno postojala dva benda sa imenom “ Mostar sevdah ”, često je to grupi koja je u imenu imala i “ Reunion ” pravilo probleme.

“Mostar sevdah je bila grupa sarajevskih muzičara okupljenih oko našeg bivšeg pjevača Ilijaza Delića. Oni su sa njim radili do njegove smrti, a i ako ih je publika često miješala sa nama, oni su svirali samo po Balkanu, nikad nijesu nastupali ni na jednom džez festivalu i svirali po svijetu kao mi. Taj bend je unio prilične zabune i često smo morali da objašnjavano narodu ko je ko. Međutim, oni su se rasformirali nakon Delićeve smrti i sad postoji samo jedan - Mostar Sevdah Reunion ”, objasnio je Šestić.

U tom sastavu su Mišo Petrović (gitara), Sandi Duraković (gitara), Nermin Alukić Čerkez (vokal i gitara), Marko Jakovljević (bas), Senad Trnovac (bubanj), Vanja Radoja (violina) i Gabrijel Prusina (klavir).

Kada je krajem devedesetih nastao “ Mostar sevdah Reunion ”, cilj muzičara bio je da sevdah približe mlađim generacijama, a da su u svojoj namjeri uspjeli najbolje pokazuje činjenica da su mnogi bosanskohercegovački muzičari odlučili da krenu njihovim stopama.

“Kada smo krenuli, željeli smo da etabliramo sevdah kao žanr. Nekad je sve to na policama u CD šopovima spadalo pod “balkanska muzika”, međutim, danas čak i u prodaji ima poseban dio za sevdah gdje su i naši albumi. Drago nam je što je svakim danom sve više mladih koji našu tradicionalnu muziku čuva od zaborava i ne vidimo to kao kopiranje. Svako ima svoj muzički izražaj, a mi sevdah miješamo sa džezom, bluzom, fankom, rokom”, ističe Šestić.

On smatra da se nekad desi da određeni bendovi u obradama pretjeraju, pa savjetuje da se melodijska linija uvijek zadrži.

“Mora ostati ta srž pjesme, to izvorno pjevanje. Međutim upravo su te fuzije sa drugim žanrovima ono po čemu nas raspoznaju”, siguran je on.

Za sve ovo vrijeme nijesu se usudili da se predstave i autorskim radom.

“Muzika je umjetnost, a umjetnost nema granice. Kvalitet će uvijek isplivati, međutim mi, iako smo razgovarali na tu temu, nijesmo se usudili da radimo autorsku muziku po uzoru na sevdah . Na posljednjem albumu imamo dvije numere “Što te nema” i “Emina” koje je napisao Aleksa Šantić i prvo su nastale kao poezija da bi se tek onda napravila muzika za njih. Pjesme su rađene u četvoro četvrtinskom taktu, što je uticaj Beča i valcera. Eto, i za te pjesme koje su na našem repertoaru ne možemo reći da su sevdah , iako su nastale prije više od 100 godina, ali to je zanimljiva tema za muzikologe”, zaključuje Šestić.

Bonus video: