Albanke vedre i oblače na sceni

Bibi Redža poznata je po pjesmi “No Broken Hearts” sa Niki Minaž, sa kojom dijeli i sklonost ka tverkovanju
532 pregleda 45 komentar(a)
albanske zvijezde, Foto: Lifestyle.one
albanske zvijezde, Foto: Lifestyle.one
Ažurirano: 05.06.2016. 18:34h

Donedavno, skoro da nije bilo svjetske zvijezde porijeklom sa Balkana. Sada je situacija drugačija, prvenstveno zahvaljujući djevojkama sa Kosova i Albanije o kojima bruje svjetski mediji i čije pjesme bilježe rekordnu prodaju.

Rita Ora

Sve je počelo sa Ritom Orom, koja je rođena u Prištini, ali se kao mala sa porodicom preselila u Veliku Britaniju. Iako se rijetko vraćala u rodni grad, svoje kosovsko porijeklo s ponosom je isticala. Na početku karijere nazivali su je Rijaninom nasljednicom. Poznata je i po saradnji sa Džej Zijem, čiju je etiketu "Rock Nation" tužila krajem prošle godine tražeći raskid ugovora.

Bibi Redža

Bibi Redža ima 26 godina, a iako je dugo u muzičkoj industriji, tek nedavno privukla pažnju šire javnosti. Rođena je u Njujorku, a roditelji su joj Albanci iz Makedonije. Pravo ime joj je Bleta. Ona je napisala jedan od Rijaninih najvećih hitova, pjesmu “The Monster” koju je pop zvijezda izvela sa Eminemom. Poznata je po pjesmi “No Broken Hearts” sa Niki Minaž, sa kojom dijeli i sklonost ka tverkovanju, a radila je i za brojne druge zvijezde uključujući Dejvida Getu.

Era Istrefi

Dvadesetjednogodišnja pjevačica rođena u Prištini, do slave je stigla zahvaljujući društvenim mrežama. Njena majka Suzana bila je pjevačica popularna osamdesetih i devedesetih, a i sestra Nora ima uspješnu muzičku karijeru i četiri albuma. Prije dvije godine Era je snimila provokativni spot u crkvi Hrista spasa u Prištini. Pjesmom "Bonbon" privukla je veliku pažnju, pa ju je javno podržala i glumica Kloi Grejs Morec.

Dua Lipa

Rođena je u Londonu, a roditelji su joj Albanci sa Kosova, koji su Prištinu napustili devedesetih. Otac joj je kosovski rok pjevač Dukađin Lipa. Njen prošle godine objavljen debi singl "Be The One" ima više od 40 miliona pregleda na Jutjubu, a ove godine će izdati debi album.

Na sceni je od 16. godine, pohađala je prestižnu školu Slyvia Young Theatre School sve dok njen otac zbog posla nije morao da se vrati na Kosovo. Tamo je izdržala dvije godine, pa je nagovorila roditelje da joj dozvole da se vrati u London. Živjela s prijateljima, radila u restoranima i klubovima, upoznala "mračnu" stranu Londona, što joj je poslužilo kao inspiracija za tekstove.

Bonus video: