Ivana Čanović: Posebna je čast pjevati u svojoj državi, za narod, porodicu, prijatelje

"Andrea Boćeli i ja smo imali već tri nastupa za godinu. Moram da priznam da sam bila veoma uzbuđena već od našeg susreta, ali su se moja osjećanja od prvog zajedničkog koncerta mnogo promijenila. Trema nije postojala, samo sreća, samouvjerenost, sigurnost i uživanje u muzici"
842 pregleda 0 komentar(a)
Ivana Čanović, Foto: Privatna arhiva
Ivana Čanović, Foto: Privatna arhiva

Kraj decembra rezervisan je za koncerte, a posljednji program ove godine u Crnogorskom narodnom pozorištu biće Novogodišnji koncert koji ja zakazan za četvrtak 27. decembar. U Velikoj sali na Novogodišnjem koncertu CNP-a publici će se predstaviti Nikšićanka koja je svojim glasom zadivila mnoge među kojima i italijanskog tenora Andrea Boćelija - Ivana Čanović. Pored nje iste večeri publici će se predstaviti i francuski tenor Amadi Lagha, kao i ruski violinista Yury Revich.Čanović priča za “Vijesti” o ovom koncertu i najavljuje šta publika od ovog spektakla može da očekuje.

Šta će to publika imati priliku da čuje na Novogodišnjem koncertu?

Prvi put u istoriji Crnogorskog narodnog pozorista će se održati Novogodišnji koncert. Umjetnički direktor teatra Željko Sošićme je pozvao da gostujem u Crnoj Gori i već od oktobra radimo na ovom projektu. Posebnu pažnju smo posvetili programu. Želimo da pružimo publici veliki spektakl, koji se inače može vidjeti na evropskim ili čak svjetskim pozornicama. Yury Revich će izvoditi veoma virtuozna djela za violinu i orkestar, a zatim kompozicije koje su inspirisane operom i baletom. Crnogorski simfonijski orkestar (CSO) će izvoditi uvertire iz opera i opereta. Najveći dio repertoara koji ćemo izvoditi Amadi Lagha i ja će biti, kako možete i da pretpostavite, operski. Publika će imati priliku da čuje najljepše arije i duete iz italijanskih opera koje se najčešće izvode u operskim teatrima i na festivalima širom svijeta. Pripremamo i iznenađenje za sve one koji će biti u Podgorici da nas slušaju, a i za publiku koja će nas pratiti preko malih ekrana, jer će se koncert emitovati na prvom programu TVCG.

Jeste li imali priliku da Vas do sada prati CSO?

Mogu se pohvaliti da sam već imala čast da radim sa našim fenomenalnim orkestrom. Muzičari su veoma kvalitetni, svi su solisti koji rade zajedno u ovom sastavu, tako da ih često upoređujem sa najboljim orkestrima iz Evrope. Imali smo odličnu saradnju u junu 2014. godine, kad smo imali dva koncerta u Podgorici i u Nikšiću. Tada me je pozvala dirigent Elisabeth Attl iz Beča koja je imala želju da radimo zajedno i u Crnoj Gori, a sve je bilo u saradnji sa Ambasadom Austrije u Podgorici. Tada sam imala nastup sa koleginicom iz Milana, crnogorskog porijekla, altom, Biljanom Kovač. Pjevale smo arije iz Mocartovih opera, jer su organizatori insistirali da naš repertoar bude isključivo austrijski.

Pjevali ste sa Boćelijem, što je bila velika odgovornost, međutim ovoga puta, ipak, nastupate pred domaćom publikom. Ima li treme?

Andrea Boćeli i ja smo imali već tri nastupa za godinu. Moram da priznam da sam bila veoma uzbuđena već od našeg susreta, ali su se moja osjećanja od prvog zajedničkog koncerta mnogo promijenila. Trema nije postojala, samo sreća, samouvjerenost, sigurnost i uživanje u muzici. To osjećam tokom nastupa sa ovim velikim, svjetskim umjetnikom. Posebna mi je čast pjevati u svojoj državi, za svoj narod, porodicu, prijatelje. Nastup u Crnoj Gori koji je bio 2014. godine mi je jedan od najljepših. Tada sam bila povezana u potpunosti sa publikom, uspjela sam da im prenesem šta sam osjećala svojim izvođenjem, a oni su reagovali tako što su mi pokazali svoje emocije i oduševljenje. Taj nastup nikada neću zaboraviti. Nadam se da ću i 27.12. uspjeti da se povežem sa publikom. To mi je jedini cilj, zbog toga se i bavim ovim poslom.

Sa Vama će još nastupati i Yury Revich, violinista i tenor Amadi Lagha. Poznajete li se i jeste li imali priliku da zajedno i ranije nastupate?

Yury Revich je jedan od najboljih violinista svijeta, a ako govorimo o mladoj generaciji muzičara, sigurno je najbolji. Yury svira na Stradivarijevoj violini iz 1709. godine. Dobitnik je najprestižnijih nagrada, među kojima je i ECHO Klassik. Već tri godine radimo zajedno. Naša saradnja je počela u Beču, gdje smo oboje radili i živjeli, tada smo imali koncert u čast otvaranja Festivala “Friday Nights with Yury Revich”. Radili smo u Panami u “Parlatino-u”, u Atini u prestižnom Koncertnom holu Megaron. Raduje me sto Yury ispunjava moju želju, da dođe da svira u Crnogorskom narodnom pozorištu. Amadi Lagha i ja smo smo se upoznali ove godine, na sceni Festivala Puccini, u Torre del Lago, u toku produkcije opere “Turandot”, gdje smo imali glavne uloge. Pratila sam od ranije njegov rad i divila se njegovom glasu i savršenom izvođenju veoma zahtjevnih uloga. Njegova boja glasa i stil me mnogo podsjećaju na Maestra Pavarotija- iako se Amadi ne slaže sa mojim mišljenjem. Lagha osvaja teatre svijeta svojim glasom, koji je toliko kvalitetan, da sada na svjetskom tržištu nemamo pjevače sa ovakvim glasovnim mogućnostima, koje su potrebne za dramatske uloge. On je, takođe, veoma srećan što će prvi put imati nastup u Crnoj Gori.

Ivana ČanovićPjevali zajedno u operi “Turandot”, gdje su imali glavne uloge: Čanović i Lagha

Muzičarima se često dešava da se međusobno ne poznaju, ali da im nije problem da zajedno nastupaju. Koliko je teško uklopiti se sa muzičarima sa kojima nijeste sarađivali do sad?

Dešava se da radim sa muzičarima koje ne poznajem, ali se u toku priprema upoznamo. Važno je da svako dobro poznaje svoj repertoar i da smo svi profesionalni, onda zaista sve ide kako treba i kako želimo. Kada sam u obavezi da radim sa ljudima za koje smatram da nijesu dovoljno pripremljeni, tada se skoncentrišem u potpunosti na sebe, da bih dala svoj maksimum i zapostavila probleme koje prave ljudi oko mene. Muzičari su najdarežljiviji, jer sve radimo da bi poklonili osjećanja onima koji nas slušaju ili gledaju, ali smo isto tako veoma egocentrični, jer stavljamo svoju muziku i izvođenje na prvo mjesto.

Jeste li imali zajedničke probe, ako niste, kad počinju?

Crnogorski simfonijski orkestar se već priprema sa Maestrom Kraskom, sa kim mi je zaista čast što ću imati nastup. Amadi pjeva u Teatru u Đenovi glavnu ulogu u operi “Aida” i sprema se za koncert u Crnoj Gori. Yury je zauzet koncertima širom Evrope, takođe radi sam na svom repertoaru. Ja sam već više od mjesec dana na Sardegnai, gdje pjevam dvije uloge u operi “Rigoletto”, a između činova u svojoj garderobi pjevam arije za Novogodišnji koncert. Dolazimo u Podgoricu nekoliko dana prije koncerta i imaćemo intenzivan ritam rada, kako bi bili najbolji za najbolju publiku.

Bonus video: