Ples kišobrana uz miks balkanskog i zapadnog zvuka

Nebo nije bilo naklonjeno organizatorima, ali atmosferom u publici i nastupima izvođača mogu biti zadovoljni
74 pregleda 3 komentar(a)
dub, Foto: Vijesti
dub, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.05.2016. 00:55h

Možda su organizatori City Groovea ukinuli pop veče, kako kažu, da bi pobjegli od uticaja narodnjaka, ali je upravo narodni element bio dominantan u zvuku prve večeri festivala održane sinoć na Stadionu malih sportova u Podgorici. Nikako u negativnom smislu - zvijezde večeri Manjifiko i Dubioza kolektiv poznati su po svojim kombinacijama zapadnih uticaja i balkanskog melosa, a upravo su na strastven ritam i zapaljiv zvuk truba sa ovog područja prisutni sinoć najbolje reagovali.

Nebo nije bilo naklonjeno organizatorima, pa je kiša koja je pala pred početak programa sigurno uticala da na vrhuncu večeri malo preko pola partera bude ispunjeno. No atmosferom u publici i izvođačima iz City Groovea itekako mogu da budu zadovoljni.

"Molimo publiku da se ponaša po evropskim standardima. Konzumiranje marihuane je strogo preporučeno. Ovaj program nije namijenjen nacionalistima i šu*cima", čuo se sa zvučnika karakterističan uvod u koncert Dubioze kolektiv, trenutak koji je, sudeći po vrisci u tom momentu, većina publike najželjnije čekala. Članovi ove "multietničke međukantonalne rok atrakcije" izletjeli su zatim na binu u crno-žutim dresovima poput Borusije Dortmund i ludilo je moglo da počne.

Ako bi pretočili sinoćnje scene u fudbalsku metaforu moglo bi se reći da je jedan od najpopularnijih regionalnih sastava utakmicu odigrao u stilu gore pomenutog tima - ofanzivno, od starta nametnuvši jak tempo i visok presing koji publici nije dozvoljavao trenutak bez plesa, skakanja, šutki....

Spektakl, ta toliko izlizana riječ koju ovdašnji novinari i PR-ovi koriste za praktično svaki događaj, ako zaslužuje negdje da se primjeni to je pri opisu nastupa BiH sastava, dostojnog najvećih festivala. Ska, rege, pank, dabstep, rep elementi preliveni šlagom balkanskog melosa tukli su iz zvučnika dok su članovi Dubioze letjeli binom, a ređali se hitovi "Kažu", "Walter", "Tranzicija", "Kokuz"...

Našlo se mjesta i za pjesme sa aktuelnog albuma "Happy Machines", dok je BiH bend na karakterističan način kroz humor opisivao sve muke prosječnog Balkanca. "Jesmo pokisli? Briga nas, neka su oni ostali doma", poručili su sa bine.

Pošto su tokom nastupa dali sve od sebe, članovi Dubioze tražili su jednaku energičnost od publike, pa su čak i prekidali pjesme ako bi im se učinilo da atmosfera u trenutku nije na najvećem nivou. Jedan od pjevača vukao je kamermana i pokazivao mu da ovjekovječi skakanje u prvim redovima.

Pod naletom njihovog zvuka i nebo, koje se prethodno smirilo, je popustilo, ali tad već nikoga više nije bilo briga, kišobrani su plesali do duboko u noć.

Bilo je teško pohvatati riječi koje je slovenački trubadur Manjifiko pjevao na njegovom izlomljenom engleskom, ali publika uglavnom i nije znala i previše pratila tekstove njegovih pjesama, pa je to nije spriječilo da pleše.

Manjifikove pjesme zvuče poznato, poput zapadnih evergrin hitova, da bi onda obavezno u jednom momentu glavnu ulogu preuzela truba iz Guče i publika bi pala u trans.

"Dobro veče dragi ljudi, ja sam Manjifiko i prvi put vam ovdje sviram. Evo zvijezde i vrijeme su uz nas", poručio je muzičar nakon što je kiša stala uoči njegovog izlaska na binu.

Najbolje reakcije pokupio je na ovim prostorima njegov najveći hit "Hir aj kam, hir aj go", a do tada je stidljivo cupkanje u publici preraslo u razigrano poskakivanje.

"Dolazim iz Ljubljane. Mi smo oni šu*ci što su postavili ogradu zbog imigranata. Ali da ne bude da smo svi takvi, evo ja se stidim zbog toga", poručio je harizmatični pjevač i dobio aplauz publike, a zatim imigrantima posvetio pjesmu "Ya Mustafa".

Uz ovacije su dočekane i numere koje je Manjifiko radio za film "Montevideo, bog te video", u publici je napravljen ogroman vozić, dok je horsko pjevanje ispratilo "Pukni zoro".

"Mogu sad jednu na slovenačkom? 'Manjifiko je peder', tu titulu mi je prezeo sada Vučić. Ne znam kako to da prevedem... A pročitao sam grafit "Milo je šu*ak", kazao je pjevač i izazvao smijeh kod prisutnih.On je iskoristio priliku i da pozdravi svog kuma, Svjetskog Kilo Cara Ramba Amadeusa.

City Groove je otvorio mladi crnogrski rok bend Vertigo, koji je opravdao povjerenje organizatora uigranom svirkom kojom su preovladavale obrade domaćih i stranih rok hitova, uglavnom žešćeg zvuka. U publici su sinoć prisustvom dominirali srednjoškolci, ali je bilo i onih starijih, pa i cijelih porodica.

Večeras će program City Groovea biti posvećen elektronskom zvuku, a nastupiće Fedde Le Grand, Cule i Mr Jools. Ulaz će koštati deset eura.

Bonus video: