Petar Rudić (Svi na pod) o novom bendu: Gitarski zvuk, nježni vokal

Prošle godine smo se okupili. Armin Bušatlić, bivši gitarista Dubioze preselio se u moj komšiluk, oženio je moju drugaricu i došli smo na ideju da bi bilo dobro da zasviramo zajedno. Okupili smo ekipu sa bubnjarem Goranom Čakijem Savićem i Petrom Živićem iz Threesoma i počeli da sviramo. Zvali smo Milenu Grujić, mladu rediteljku iz Beograda, da nam pomogne sa vokalima
168 pregleda 0 komentar(a)
iza, Foto: Nemanja Đorđević
iza, Foto: Nemanja Đorđević
Ažurirano: 06.05.2016. 17:29h

Srpska rok scena dobila je novi bend Iza, koji predvode nekadašnji članovi grupa Dubioza kolektiv i Svi na pod. Beogradski rok sastav upisao je sebe na mapu srpske muzičke scene debi albumom "Kako vetar duva", koji je izašao za etiketu Lampshade Media, a može se poslušati i preuzeti putem Deezera.

Predvodnik benda je Petar Rudić, vođa grupe Svi na pod, u čijem studiju Destilerija je snimljen cijeli album.

"Prošle godine smo se okupili. Armin Bušatlić, bivši gitarista Dubioze preselio se u moj komšiluk, oženio je moju drugaricu i došli smo na ideju da bi bilo dobro da zasviramo zajedno. Okupili smo ekipu sa bubnjarem Goranom Čakijem Savićem i Petrom Živićem iz Threesoma i počeli da sviramo. Zvali smo Milenu Grujić, mladu rediteljku iz Beograda, da nam pomogne sa vokalima. I tako je nastao bend", objasnio je Rudić za "Vijesti".

Prvijenac grupe sniman je od septembra prošle godine do febuara ove, a sadrži deset pjesama. Bend će koncertnu promociju albuma imati 19. maja u "Elektropioniru" u Beogradu.

"Relativno brzo smo sve završili, bili smo vrijedni i puni entuzijazma. Krenula nas je inspiracija, pa ćemo uskoro snimati i nove pjesme i mogu reći da će i drugi album biti vrlo brzo. Zvuk je malo tvrđi, uglavnom gitarski, sa nježnim ženskim vokalom, a tekstovi su poprilično angažovani", istakao je Rudić.

Na pitanje u kom smislu su pjesme angažovane, muzičar je kazao da se tiču svakodnevice svakog od nas.

"Pričaju uglavnom o problemima mladih, a možda neko prepozna i političku poruku, ali ne direktnu. Jedno kritičko posmatranje društva u kojem živimo danas, ali ništa konkretno i direktno", dodaje on.

Iza za sad nije snimio nijedan spot, niti će prije jeseni, ali je Rudić najavio da će uskoro izaći "lajv" video- snimci iz prostorije u kojoj bend vježba.

U trenutku kada je u trendu objavljivati što više singlova prije albuma, Iza se odlučio za neobičan pristup objavljivanja cijelog izdanja, a Rudić je objasnio i zašto.

"Album će biti dostupan za početak samo u digitalnom formatu, a ako tražnja bude velika vjerovatno ćemo štampati i CD. Malo je dosadilo izbacivati singl po singl, pa smo odlučili da se predstavimo cijelim albumom. I da odmah pokažemo da imamo materijala za nastup. Nismo ga najavljivali jer nismo htjeli da se medijski eksponiramo prije nego što izađe", kazao je on.

Osim koncertne promocije, bend za sada nema konkretne planove što se tiče svirki, ali je spreman i željan da nastupa gdje god ga pozovu.

„Svi na pod” je na ledu, željan sam nove muzike

Rudić je publici najpoznatiji kao predvodnik grupe “Svi na pod”, koja se već neko vrijeme nije oglašavala, a "Vijestima" je kazao da će tako biti do daljnjeg.

"'Svi na pod' za sad stoji. Čeka se da malo prođe neko vrijeme. To smo stavili na led, sad sam željan neke nove muzike, nove energije... Tako da je 'Svi na pod' na ledu, pa do prvog slušanja. Najvjerovatnije se neće pojavljivati nigdje dok ne izađe sljedeći album, do tad stoji tu sa strane", otkrio je muzičar.

Bonus video: