50 Cent ismijavao autističnog momka

“Pogledajte ga. Koje s*anje si uzeo prije nego što si došao na posao?”, pita 50 Cent mladića koji gura kolica sa opremom za čišćenje i ne odgovara.
3 komentar(a)
50 Cent, Foto: Beta/AP
50 Cent, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2016. 16:31h

Reper 50 cent našao se na meti kritika, nakon što je video koji je postavio na društvenim mrežama postao viralan, a u kojem popularni muzičar ismijava 19-godišnjaka, zaposlenog kao čistača na aerodromu, za kojeg se kasnije ispostavilo da je autističan.

50 Cent, čije je pravo ime Kurtis Džejms Džekson III, podijelio je ovaj video na Twitteru i Instagramu u subotu, ali ga je prije dan uklonio sa svojih profila nakon što je dobio niz kritika.

Video je snimljen na Northern Kentucky internacionalnom aerodromu u Sinsinatiju, a prikazuje kako reper prati momka dok on radi svoj posao i optužuje ga da je drogiran.

“Pogledajte ga. Koje s*anje si uzeo prije nego što si došao na posao?”, pita 50 Cent mladića koji gura kolica sa opremom za čišćenje i ne odgovara.

Nakon što je konstatovao da je momak drogiran, reper dodaje da je “nova generacija je*eno luda”.

Ovaj mladić kasnije je na društvenim mrežama identifikovan kao Endru Farel.

“Išao sam u školu sa njim. Njegovo ime je Endru Farel. On ima ekstremni društveni invaliditet. Već je imao težak život sa takvim kretenima kao što si ti, koji su ga ismijavali. Upravo si izgubio velikog fana. 50 moraš da se izviniš”, napisao je jedan korisnik Instagrama.

Ove informacije za CBS News potvrdila je i porodica mladića, koja kaže da Farel živi sa lakšim oblikom autizma i aneksioznosti.

“Boli nas da gledamo taj snimak. Pojaviš se i tako se obraćaš dječaku o kojem ne znaš ništa. To nije fer. To je kao da si mu udario šamar”, kazao je očuh mladića, Ken Farel, a sa njim se slaže i njegova supruga.

“Iskreno, mislim da je taj čovjek bio ljut. Endru nije znao ko je on kada ga je vidio i ignorisao ga je i radio svoj posao. Bio je ljut što nije znao da je poznata ličnost”, kazala je majka Endrua.

Roditelji dječaka složili su se sa brojnim korisnicima društvenih mreža koji su napisali da Endru zaslužuje izvinjenje od repera.

“Ja ne koristim droge. Vjerujem u boga i volim da radim”, bio je jedini komentar mladića.

Bonus video: