Majka legendarnog repera Tupaka, preminula u 69-oj godini

Šakur, koja je rođena kao Alis Fej Vilijams, promijenila je ime pošto se preselila u Njujork i pridružila pokretu Black Panthers, koji se borio za prava crnačke populacije.
175 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2016. 13:30h

Afeni Šakur Dejvis, majka legendarnog repera Tupaka Šakura, preminula je u 69-oj godini, piše nydailynews.com.

Policajac, Marin Kaunti, odgovorio je na poziv iz doma Šakur u Sausalitou u Kaliforniji, u ponedjeljak veče, nakon što je Afeni doživjela srčani napad, kazali su juče zvaničnici policijske stanice tog grada.

Ona je odvežena u lokalnu bolnicu, a proglašena je mrtvom u 22.30 sati.

Šakur, koja je rođena kao Alis Fej Vilijams, promijenila je ime pošto se preselila u Njujork i pridružila pokretu Black Panthers, koji se borio za prava crnačke populacije.

Ona i ostali članovi pokreta bili su uhapšeni 1969. godine i optuženi za planiranje postavljanja bombi na nekoliko lokacija.

U maju, 1971. godine, ona je oslobođena po svim tačkama optužnice, a samo mjesec dana kasnije rodila je Tupaka.

Bila je tema i inspiracija u nekoliko pjesama čuvenog repera, kao što su “Dear Mama” iz 1995. godine, u kojoj Tupak opisuje svoje djetinjstvo i borbu sa surovim životom, ali i izražava poštovanje prema svojoj majci.

“Ne postoji način da ti se odužim, ali ovo je plan uz pomoć kojeg mogu da pokažem da razumijem, ti si poštovana”, djelovi su stihova iz te numere.

Nakon što je 1996. godine njen sin usmrćen, tako što je nepoznata osoba pucala u njega, ona je naslijedila cijelo njegovo bogatstvo i prihode, koji se procjenjuju na 900 hiljada dolara svake godine.

Početkom godine, Šakur je podnijela zahtjev za razvod od Gasta Dejvisa, sa kojim je bila u braku 12 godina, a samim tim otpočela je i borbu za raspodjelu imovine.

Dejvis je naime, kako je pisao TMZ portal, zahtijevao mjesečnu alimentaciju od Afeni u iznosu od 20 hiljada dolara.

Prije dvije godine, Šakur je bila koproducent za “Holler If Ya Hear Me” mjuzikal koji se igrao na brodveju, a u kojem je sadržan rad njenog sina.

U filmu o Tupakovom životu, “All Eyez on Me” biće objavljen u novembru ove godine, a u njemu će Danaja Gurira igrati Afeni Šakur Dejvis, koja je bila izvršni producent tog ostvarenja.

Galerija

Bonus video: