"PIONIRI GRAĐANSKOG POKRETA I INSPIRACIJA ZA BLACKBIRD"

Pol Makartni otkrio kako je nastala pjesma Bitlsa

Nekadašnji član legendarne grupe "Bitlsi" Pol Makartni fotografisao se sa dve bivše učenice Visoke škole u Litl Roku u američkoj saveznoj državi Arkanzas i izjavio da je segregaciona kriza u toj školi 1957. godine poslužila kao inspiracija za pjesmu "Blackbird"
1 komentar(a)
Pol Makartni, Foto: Beta/AP
Pol Makartni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.05.2016. 18:10h

Nekadašnji član legendarne grupe "Bitlsi" Pol Makartni fotografisao se sa dve bivše učenice Visoke škole u Litl Roku u američkoj saveznoj državi Arkanzas i izjavio da je segregaciona kriza u toj školi 1957. godine poslužila kao inspiracija za pjesmu "Blackbird".

Makartni je u subotu nastupio u Nort Litl Roku, a posle nastupa je na svojim profilima na Fejsbuku i Instagramu postavio fotografiju s Elizabet Ekford i Telmom Maderšed Ver, članicama "devetorke iz Litl Roka".

Muzičar je ispod fotografije napisao "Pioniri građanskog pokreta i inspiracija za Blackbird", a na subotnjem nastupu ispričao je posjetiocima da je iz Engleske pratio borbu protiv rasne segregacije u SAD i da je želeo da napiše pesmu u znak podrške.

"Devetorku iz Litl Roka" činili su učenici Visoke škole afro-američkog porijekla, koje je 1957. godine tadašnji guverner Arkanzasa Orval Fobas spriječio da uđu u školu, ali im je posle intervencije američkog predsjednika Dvajta Ajzenhauera dozvoljeno da prisustvuju nastavi.