Na današnji dan Joy Division odsvirao posljednji koncert

Kada se Joy Division konačno popeo na binu odsvirao je 11 pjesama u 45 minuta
0 komentar(a)
joj divisn, Foto: Fanart.tv
joj divisn, Foto: Fanart.tv
Ažurirano: 02.05.2016. 10:26h

Na današnji dan 2. maja 1980. legendarna post pank grupa Joy Division je na Univerzitetu u Birmingemu održala svoj posljednji koncert, dvije sedmice prije samoubistva frontmena Ijana Kertisa.

Prema svjedočenju prisutnih, članovi mančesterskog sastava su prilično kasnili na koncert, pa je publika sastavljena od studenata, pankera i rokera slušala predgrupu A Certain Ratio. Cijena ulaznice bila je nešto preko dva eura.

Kada se Joy Division konačno popeo na binu odsvirao je 11 pjesama u 45 minuta. Među njima je bila i nova pjesma "Ceremony" koju će bend izvesti tada jedini put, a koja će godinu kasnije postati debitantski singl New Ordera.

Kertis, po pričama onih koji su prisustvovali koncertu, već tada nije bio u najboljem stanju, pa mu je trebalo pomoći da siđe sa bine. Joy Division je planirao da 19. maja krene na prvu američku turneju, ali se dan ranije 23-ogodišnji Kertis objesio u kuhinji svoje kuće.

Mjesto na kojem je održana posljednja svirka Joy Divisiona danas ne postoji, srušeno je, ali sjećanje na koncert je ostalo zahvaljujući snimku koji je objavljen na kompilacijskom albumu "Still" iz 1981. Posljednja pjesma koju je mančesterski bend izveo bila je "Digital".

Bonus video: