Palestina zahtijeva da im Evrovizija omogući nastup pod njihovom zastavom

Na ovogodiššnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije zabranjene su zastave Kosova, Islamske držžave, Palestine, Krima, Donjecke Republike, Nagorno Karabaha i Sjevernog Kipra, saopšštili su organizatori Eurosonga
121 pregleda 1 komentar(a)
Palestina, Foto: Shutterstock
Palestina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2016. 19:14h

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erkat tražio je danas izvinjenje od organizatora takmičenja za pjesmu Evrovizije nakon što se zastava Palestine našla na listi zabranjenih zastava na tom takmičenju, koje će narednog mjeseca biti održano u Švedskoj.

U pismu koje je Erkat, drugokomandujući u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, poslao predsjedniku Evropske radiodifuzne unije Žan Polu Filipinu istaknuto je da će pjesma Evrovizije biti održana u prijestonici Švedske, "prvoj državi članici EU u zapadnoj Evropi koja je zvanično priznala palestinsku državu".

Erkat je pozvao na hitno ukidanje te "sramne odluke" i poručio da je neophodno da se Evropska radiodifuzna unija izvini Palestini i milionima Palestinaca širom svijeta, prenio je AFP.

Na ovogodiššnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije zabranjene su zastave Kosova, Islamske držžave, Palestine, Krima, Donjecke Republike, Nagorno Karabaha i Sjevernog Kipra, saopšštili su organizatori Eurosonga.

Bonus video: