Skale nemaju ni osrednju gledanost

“ Skale je prošle godine u direktnom televizijskom prenosu gledalo preko 40 miliona ljudi, a regionalne televizije emitovale su preko 100 emisija o 'Skalama'. Ako ovo nije nešto što je marketinški i turistički, onda ja ne znam šta je”, dodao je Bučevac
55 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2016. 11:18h

Opština Herceg Novi ove godine neće podržati održavanje festivala “Sunčane skale ”, a nikakvi politički ili lični interesi, pogotovo ne predsjednice grada nisu uticali na takvu odluku, saopšteno je iz kabineta predsjednice opštine Nataše Aćimović.

Direktor festivala, Slobodan Bučevac je Radiju Jadran ranije kazao da “ Skale ” ove godine neć biti održane, “odlukom predsjednice opštine, Nataše Aćimović“. Festival je trebalo da se održi 12. i 13. jul. Konkurs za pjesme u okviru prve večeri novih zvijezda je raspisan, a do sada je pristiglo već 320 prijava, kazao je Bučevac.

“Pokušaćemo da nastavimo, jer imamo predviđenih dogovora i sa drugim gradovima na crnogorskom primorju, pa ćemo vidjeti što će se dalje dešavati. Jer vjerovatno ekipu koja sada vodi Herceg Novi, to ne zanima, i nije im interesantno. Vjerovatno su bolji događaji sa nekim fudbalom i slobodnim udarcima, nego ovo”, konstatovao je Bučevac.

“ Skale je prošle godine u direktnom televizijskom prenosu gledalo preko 40 miliona ljudi, a regionalne televizije emitovale su preko 100 emisija o 'Skalama'. Ako ovo nije nešto što je marketinški i turistički, onda ja ne znam šta je”, dodao je Bučevac.

“U vrlo korektnim razgovorima, saopšteno je da ovaj festival na preporuku Savjeta za kulturu Opštine Herceg Novi nije uvršten u ovogodišnji budžet namijenjen kulturnim manifestacijama i godišnjoj kulturnoj produkciji. Savjet je predložio da se Festivalu stave na raspolaganje resursi tvrđave Kanli kula i kadrovska logistika Javne ustanove kulture Herceg Fest. Budžetska sredstva su prioritetno namijenjena kulturnim manifestacijama i produkciji u ingerencijama Herceg Novog”, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednice opštine Nataše Aćimović. Posebno su “fascinirani” podatkom da je “ Skale ” pratilo četrdeset miliona fanova.

“Voljeli bismo da vidimo listinge gledanosti, jer naša medijska istraživanja govore da nije postojala neka ekstremna, čak ni osrednja glednost, a u posljednjim anketama Turističke organizacije Herceg Novi niti jedan posjetilac nije naveo "Sunčane skale " kao kulturološki ili turistički argument. Kulturološka karta Herceg Novog, stara više od šest vjekova, uz uspone i padove, zaista nije kodirana "Sunčanim skalama". Naravno, poštujemo sve muzičke domete koji su ostvareni na nekadašnjim festivalima”.

U reagovanju se tvrdi da su grad Herceg Novi i krovna institucija kulture Herceg Fest bili svedeni na kulise i puki servis, prostu radnu snagu, te da nije postojao uvid u finasije, “niti povratna mogućnost, čak ni u minimalnim procentima, da se ostvare prava zasnovana na gledanosti od četrdeset miliona gledalaca posredstvom nekoliko stotina televizija”.

“Herceg Novi želi aktivnu kulturnu saradnju i sinergiju, ali ne pristaje na kolonijalni odnos”, zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsjednice opštine Nataše Aćimović.

Stanje Kanli kule pogoršala prošlogodišnja scena festivala

Tvrđava Kanli kula, na kojoj je trebalo da se održe Skale , uslijed tektonskih pomijeranja, a i dvadesetogodišnje nebrige, je u vrlo lošem stanju, o čemu je obaviješteno i Ministarstvo kulture Crne Gore.

“Stanje na tvrđavi je, između ostalog, pogoršano i poslije prošlogodišnjih scenografskih radova tokom „Sunčanih skala“, kada su scenski majstori, bez odobrenja, izvršili ankerisanje scene i tako uslovili kasniji prodor vode ispod scene. Treba li reći da je taj podatak gospodin Bučevac ignorisao?”, ističe se u reagovanju.

“Opština Herceg Novi preduzima hitne sanacione mjere kako bi obezbijedila minimalne bezbjednosne uslove, da bi se na Kanli Kuli mogli odvijati neki od predviđenih programa. Kabasta scenografija "Sunačnih skala" i televizijske opreme nešto su za šta niko u Herceg Novom ne smije i ne može da preuzme odgovornost”, pojašnjava se u reagovanju.

Galerija

Bonus video: