Gitara Kurta Kobejna procijenjena na 140 hiljada dolara

Gitara legendarnog umjetnika tako se pridružila nizu predmeta koji su pripadali Kobejnu, a koji su na licitaciji posljednjih mjeseci
0 komentar(a)
Kurt Kobejn, Foto: Screenshot (YouTube)
Kurt Kobejn, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.04.2016. 14:51h

Crno-bijela gitara "Fender Stratocaster" koju je koristio američki pjevač i gitarist sastava "Nirvana" Kurt Kobejn na završnoj turneji te grupe, biće data na aukciju.

Vrijednost gitare na kojoj je Kobejn svirao na koncertu 16. februara 1994. godine u francuskom Rennesu procijenjena je na 140.000 američkih dolara, navodi britanska aukcijska kuća "Cooper Owen" u čijem je vlasništvu gitara.

Instrument legendarnog umjetnika tako se pridružio nizu predmeta koji su pripadali Kobejnu, a koji su na licitaciji posljednjih mjeseci.

Među stvarima je i Kobejnov zeleni džemper koji je nosio u Njujorku na snimanju programa "MTV Unplugged", kao i pramen njegove kose.

Kobejn je osnovao grupu Nirvana 1985. godine. Nirvana je, sa Kobejnom kao tekstopiscem, samo u Sjedinjenim Američkim Državama prodala više od 25 miliona albuma i više od 50 miliona u svijetu dostižući veliku popularnost.

Ugledni muzički časopis "Rolling Stone" uvrstio je Nirvanu na 27. mjesto najvećih muzičkih umjetnika svih vremena, dok je Kurt Kobejn proglašen za 12. najboljeg gitaristu svih vremena.

Kobejn se posljednjih godina života borio sa zavisnošću od heroina, bolestima i depresijom, njegovom slavom, te pritiskom medija na njega i njegovu ženu Kortni Lov.

Kobejn je pronađen mrtav u svojoj kući u Sijetlu 5. marta 1994. godine. Njegova smrt godinama je predmet rasprave dok je tadašnji policijski izvještaj tvrdio da je riječ o samoubistvu i da je Kobejn pucao iz puške sebi u glavu.

Bonus video: