Publika je željna dobre pjesme, a ne striptiza

Imam fenomenalnu publiku u Crnoj Gori. Neka ovo bude poziv ljudima koji organizuju koncerte da više misle o tome koga zovu
110 pregleda 3 komentar(a)
Tereza Kesovija, Foto: Duško Miljanić
Tereza Kesovija, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 10.04.2016. 19:52h

Novi, 51. album jedne od najvećih diva sa ex-YU prostora, Tereze Kesovije pušten je u etar prije nekoliko dana pod etiketom kuće “Dallas Records”.

Za projekat “Oči duše”, na koji je publika čekala punih devet godina, pjevačica sa ponosom kaže da je potpuno drugačiji od svega što je radila do sada i da je jednako ponosna na svaku pjesmu koju je snimila za ovaj album. Mediji u Hrvatskoj njene “Oči duše” najavili su kao posljednji Terezin album, no pjevačica obećava da se ipak neće povući sa scene.

“Iako svi najavljuju da je ovo posljednji moj album da idem u penziju, to nije tako. Čak mi je penzija ružna riječ. Ne spadam u one koji bi se samo izvalili u sofu i da ništa ne rade, tako da se nikad ne zna šta će se desiti. Najbolje je da pustimo vrijeme da to samo pokaže”, ističe u razgovoru za “Vijesti” Kesovija.

Dubrovačka pjevačica koja je poznata po lijepim melodijama i ljubavnim tekstovima ističe da joj ni ovoga puta nije bio problem da nađe dobre pjesme.

“Kvalitet uvijek izbori svoje mjesto. Mislim da je publici dosta striptiza, a smatram da su pojedine sa istim više prevršile mjeru. Ako se već bave muzikom, neka se bave na pravi način, neka kroz dobre pjesme pokažu svoje glasovne kvalitete. Međutim, one upravo ističu samo atribute, koji čak nijesu ni prirodni. Zato negdje i razumijem autore koji su upali u staranje komercijalne muzike, jer za dobru pjesmu vam treba i dobar interpertator”, objašnjava Kesovija koja je nedavno promovisala nova pjesme na Narodnom radiju.

“U šou Dalibora Petka su se uključili telefonski ili čak došli uživo svi sa kojima sam sarađivala na albumu, a posebno mi je drago što su za mene imali riječi hvale. Kazali su da im je bila čast da sarađuju sa mnom”, prisjeća se Kesovija, koja je u svom životu napisala svega tri melodije, pa je tako i ovoga puta prepustila drugim autorima da rade za nju.

“Davno sam ukapirala da to nije za mene. Morate biti iskreni prema sebi i onome što radite, međutim kod nas je sve površno, pa i ne čudi što sve više pjevača želi i da piše”, ističe Kesovija.

Jedan od autora sa kojima je po prvi put sarađivala je bosanskohercegovačka pjevačica Maya Sar koja je napisala najavni singl “Ostavi me tu”.

“Maja je zaista fenomenalna, i ona i njen suprug Mahir. Na albumu u dvije njene kompozicije, a obožavam kada sa nekim imam sjajn u profesionalnu saradnju, ali se u međuvremenu i prviatno zbližimo”, priča Kesovija.

Njena karijera traje punih 55 godina, a legendarna pjevačica je za to vrijeme imala bezbroj nastupa na festivalima širom svijeta, dobijala nagrade. Kako kaže, što se karijere tiče ne bi ništa mijenjala, ali bi voljela da dobije priliku da promijeni trenutno stanje u kulturi.

Na pitanje, da li među mlađim koleginicama vidi neku koja bi mogla imati karijeru poput nje, odgovara:

“To je jako teško predvidjeti. Za uspješnu karijeru nije dobro imati samo dobar glas ili atiribute. Morate imati i harizmu, spontanost sa publikom, a takođe je neophodno voljeti muziku. Međutim, danas svi to gdjeaju kao šoubiznis i razmišljaju samo kako da zarade, a to je početak kraja”, poručuje Kesovija koja i danas sa velikom ljubavlju ide na svoje koncerte.

“Tačno je da mi nije bilo svaki put do pjesme, posebno poslije nekih boleština koje su me napadale, i operacija koje sam imala. Međutim, uvijek nađem jaku volju da se vratim muzici, iako nekad tijelo zna da kaže “sad je dosta”. Kod takvih situacija se ne da ništa mijenjati, posebno kad kao mladi prođete kroz neke ružne stvari, kao što je slučaj sa mnom, to mora ostaviti traga i uticati na energiju. Ali čini mi se da sam mnogo lakše nego drugi uspjivevala da se izborim i sa ružnim stvarima koje su mi se dešavale”, sigurna je Kesovija.

Ona se nada da će i velikom broju fanova u Crnoj Gori predstaviti nove pjesme sa albuma “Oči duše”.

“Voljela bih da menadžerima nije bitan samo fizički izgleda pjevačice, već da malo povedu računa i o publici. Ona je željna dobre muzike, međutim konstantno im se servira ono što nije dobro, a zbog toga najviše trpi muzika. Znam da imam fenomanalnu publiku u Crnoj Gori, a to su mi u više narvrata pokazali, pa neka ovo bude poziv ljudima koji organizuju koncerte da malo više misle o tome koga zovu i šta organizuju”, zaključuje Kesovija.

I u muzici, kao u politici, sve se vrti oko novca

"Strašno je to u šta smo se pretvorili. Nažalost, oni što su na vlasti imaju novac, pa zato lako i ne idu iz tih fotelja, a opet se ne trude da išta promijene, pa i nemamo neke šanse da se ova situacija izmijeni da bolje. Takav je slučaj i sa muzikom gdje zbog određene gupe pjevača oni pravi ne mogu doći do izražaja, jer se sve vrti oko novca, a tek se s vremena na vrijeme u tom moru neukusa prokrijumčari se neko ko zaista vrijedi i ko ima talenta”, ističe pjevačica.

Nije se pronašla u tekstu pjesme Bojana Delića

Duet sa Kesovijom najavio je i crnogorski pjevač Bojan Delić, no iako je imala volju da otpjeva njegovu numeru, Terezi ona na kraju nije “legla”.

"Bojan je sjajan momak, vaspitan, kulturan. Zaista sam imala veliku želju da ga podržim na ovaj način, međutim, na kraju sam odustala. Napisao je predivnu melodiju, međutim, tekst je pesimističan i kako se nijesam pronašla u njemu, odustala sam od dueta. Ipak ja volim vedrije tekstove, mislim da je dosta pesimizma, ali mi je drago što je ovo odbijanje shvatio na pravi način I što se nije naljutio”, ističe Kesovija.

Bonus video: