Na Eurosongu o izbjegličkoj krizi: To što smo zatvorili granice nije za ponos

Kako je prošlogodišnji pobjednik Mans Zelmerlov otkrio za Independent, u skladu sa tim će poruka Eurosonga biti “Come Together”
1 komentar(a)
eurosong, Foto: Getty Images
eurosong, Foto: Getty Images
Ažurirano: 05.04.2016. 18:02h

Decenijama politika igra bitnu ulogu tokom održavanja Eurosonga, jednog od najpoznatijih muzičkih festivala na svijetu - bilo da je u pitanju glasanje prema kojima se komšijama daje najviše bodova ili izvođači i njihove pjesme koji koriste priliku da pošalju kontroverzne poruke.

Ovoga puta, festival, koji se održava u Švedskoj direktno će se baviti velikim aktuelnim političkim problemom - izbjegličkom krizom.

Kako je prošlogodišnji pobjednik Mans Zelmerlov otkrio za Independent, u skladu sa tim će poruka Eurosonga biti “Come Together”.

“Sada je bitnije nego ikada prije da se ujedinimo i stanemo zajedno i mi ćemo to bukvalno raditi na Evroviziji, gdje se većina zemalja Evrope sreće”, kazao je pjevač, koji će sa koleginicom Petrom Mede biti voditelj predstojećeg Eurosonga.

On je bio raspoložen da prokomentariše i to što je njegova zemlja Švedska pooštrila graničnu kontrolu.

“Zatvorili smo granice i mislim da zbog toga ne treba da budemo ponosni”, kritikovao je on odluku vlade njegove zemlje, koja je odlučila da deportuje 80 hiljada azilanata.

Zelmerlov je dodao i da će publika moći da vidi provokativni plesački performans koji će skrenuti pažnju na krizu.

O tom performansu, nešto više otkrio je i producent Eurosonga u Stokholmu Sven Stojanović.

“Željeli smo da natjeramo ljude na razmišljanje, da imaju sliku u glavi nakon što vide performans. Mi se interesujemo za trenutnu situaciju i veoma smo ponosni na to”, kazao je Stojanović.

Evrovizija će se ove godine održati 10, 12. i 14. maja u Švedskoj.

Bonus video: