Novi posao crnogorskog gitariste: Kristijan Đuranović pravi trzalice

Trzalice izrađuje od akrilnih materijala i drveta (abonos, eukaliptus, orah, maslina i mnoga druga)
312 pregleda 0 komentar(a)
Kristijan Đuranović, Foto: Privatna arhiva
Kristijan Đuranović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.04.2016. 17:31h

Crnogorski gitarista Kristijan Đuranović upustio se u novi biznis. Muzičar čiji je instrumentalni album donio novi senzibilitet kad je u pitanju crnogorska scena, odlučio je da na još jedan način unaprijedi svoj zvuk i počeo da ručno izrađuje trzalice.

“Pa, nije to velika filozofija. Danas ljudi prave gitare u svojim malim radionicama, pojačala, pa skoro kompletna gitarska oprema danas se izrađuje i u hand made varijanti, tako i trzalice”, ističe za Vijesti Đuranović.

O tome kako je došao na ideju da i sam počne da pravi trzalice, on je kazao:

“Godinama sam koristio fabričke i nisam bio zadovoljan kvalitetom jer su se brzo trošile. Onda sam prešao na trzalice ručne izrade koje sam nabavljao iz Amerike. One su dosta skupe, ali kvalitetne. Jedna takva trzalica može da traje i mjesecima. Najveći problem je što se gube. Posljednju turu koju sam naručio i koju sam dosta platio, držao sam u jednoj kutiji u džepu. Nažalost, ispala mi je na ulici, auto je prešlo preko nje i polomilo trzalice.Vratio sam se kući i pokušao da napravim svoje”, prisjeća se Đuranović.

Kako kaže, prvih 50 trzalica koje je napravio služile su mu kao eksperiment.

“Brzo sam pronašao način da napravim baš onako kako ja želim i tako danas imam nešto što se dopada mnogima širom bivše Jugoslavije. Uz pomoć mojih trzalica svira Saša Ranđelović Ranđa, gitarista Nevernih beba, zatim Nenad Gajin, džez gitarista koji ima turneje širom svijeta i još mnogi”, pohvalio se Đuranović.

Trzalice izrađuje od akrilnih materijala i drveta (abonos, eukaliptus, orah, maslina i mnoga druga).

“Imam seriju trzalica od kosti i roga. Ovo je tipična ručna izrada koja zahtijeva mnogo pažnje i vremena, pa samim tim masovna proizvodnja je nemoguća tako da dnevno najviše mogu da izradim desetak trzalica. Imam svoj logo koji se gravira na njima”, ističe on.

Kristijan je zadovoljan trzalicama koje pravi, tako da sada ne može da prođe nijedna svirka, a da ne koristi svoj proizvod.

“Danas i ja sviram uz pomoć svojih trzalica i za mene su one najbolje. Napravljene su sa mnogo ljubavi prema gitari i muzici što je najbitnije”, smatra on.

Za sada Kristijanove trzalice ne mogu da se nađu u muzičkim šopovima, pa gitaristi koji žele da ih isprobaju, mogu ih naručiti isključivo preko njegovog Facebook profila.

Bonus video: