Antonija Šerić Tonka za "Vijesti": Nema dobrog izvođača bez dobrog autora

305 pregleda 0 komentar(a)
Antonija Šerić Tonka, Foto: Privatna arhiva
Antonija Šerić Tonka, Foto: Privatna arhiva

Hrvatska pjevačica Antonija Šerić koja solo karijeru gradi pod imenom Tonka nedavno je objavila album prvijenac, a muzički kritičari dočekali su ga pohvalama. Pod etiketom izavačke kuće Dallas Records, publici je ponudila 12 pjesama, čiji je autor njen suprug Aljoša Šerić.

Svoj novi stil, koji je najavila već prvim singlom - “Bolji smo”, Tonka opisuje kao moderni alt pop.

Drugim singlom “Pozitivizam” potvrdila je svoje mjesto na pop sceni jer je pjesma za kratko vrijeme osvojila publiku širom regiona. Do objavljivanja albuma fanovima je prezentovala još numere “Jutro”, “Vedro” i “Netko se događa” i kako i sama kaže u razgovoru za Vijesti, napravila sjajan presjek onoga što se može očekivati kada je u pitanju njen prvijenac.

Album “Važne stvari” je napokon objavljen. Kakve su prve reakcije?

Prve reakcije su sjajne, kritike naših cijenjenih muzičkih kritičara Galla, Horvata i Jurkasa su nas oduševile i razveselile kao najljepši poklon za Božić i za zaključak stare - tekuće godine. Prijatelji slušaoci, porodica - svi misle da je album sjajan i to me čini srećnom.

Najavljen je numerama “Bolji smo”, “Pozitivizam”, “Jutro”, “Vedro” i na kraju “Netko se događa”. Svakim singlom ste bili drugačiji, da li je publika mogla da pretpostavi šta je čeka?

Mislim da su singlovi bili pravi presjek albuma, moderni alt pop je zajednički naziv. Na izdanju ima još ljepših pjesama od onih koje su već predstavljene, ali su malo manje prijemčive za radio stanice, pa smo ih zbog toga ostavili za album, za prave ljubitelje i fanove.

Koje su to vama bile “važne stvari” dok ste radili na pjesmama?

Album mi je sam po sebi bio prevažna stvar. Solo predstavljanje publici koja me poznaje isključivo kao dio Pavela, stvaranje vizuelnog identiteta, snimanje spotova, svemu smo pristupili ozbiljno, sve nam je bilo važno. Samo snimanje albuma smo odradili kod Srđana Sekulovića Skansija, s kojim je ogroman užitak stvarati i snimati, još jedna od stvari koja mi je bila bitna.

Na Facebook profilu otkrili ste da vam je najdraža numera “Strah i trepet”. Koja je za sad kod publike najbolje prošla?

Kod publike najbolje prolazi pjesma “Pozitivizam”, koju inače sviramo i na Pavelovim koncertima. Totalno je fanku, bend voli da je izvodi, sjajna stvar. Numera “Jedino” je takođe pjesma koju jako volim, a nije planirano da bude singl.

S obzirom na to da sve pjesme potpisuje vaš suprug Aljoša Šerić, koliko je bilo lakše upustiti se u ovakav projekat kada sarađujete sa nekim ko vas odlično poznaje?

Naravno, od početka znam svaki ton svake pjesme. Aljoša me u potpunosti razumije, pa stoga izgleda kao da su pjesme autobiografske. To je veoma bitno. Nema dobrog izvođača bez dobrog autora. Simbioza je to kod nas, pošto sama ne pišem pjesme.

Aljoša je otkrio da je jedna od prvih pjesama koja je nastala za album bila “Nisi moj”. Zašto ona nije objavljena kao singl?

Preduga je, a na radiju ne prolaze baš pjesme koje traju skoro pet minuta, što je i numera “Jedno” jutro pokazala. “Nisi moj” je zvukovno malo mračnija stvar, za one prefinjenijeg ukusa. Ako ćemo vući paralelu, malo je a la Portishead.

Da li su sve pjesme rađene isključivo za vas, ili ste među Aljošinim ranijim radovima našli neke od ovih numera?

Sve su krojene za neku žensku osobu, ne nužno za mene. Aljoša je jedino imao u planu da pjesme budu predstavljene na jednom albumu, da se ne razdavajaju. Kad sam snimila info i demo vokale, bila sam trudna. Zato smo tražili neki vokal, pjevačicu koja bi to mogla da iznese. Sve su bile sjajne, ali eto nakon rođenja kćerkice, a na nagovor Aljoše i izdavača, odlučila sam ipak da snimim materijal, zapravo i odvažila sam se za solo nastup.

Pjesmama ste donijeli novu energiju na pop sceni i postavili nove standarde. Kolika je odgovornost isti tempo ispratiti u daljem radu?

Ogromna je odgovornost. Svakako je želja njegovati solo izraz i dalje. Ako bude mogućnosti, za koju godinu izdati i drugi album, a do tada spremamo novi Pavel. Nakon pauze od dvije godine, publika nas se zaželjela, a to smo i htjeli.

Želim da održim bar jedan samostalni koncert

Šta je sa koncertima, hoćete li ih imati i kao Tonka ili su oni isključivo vezani za Pavel?

Baš razmišljam kako bi sada trebalo pripremiti i koncertnu premijeru albuma, a vremena nemam. Imam posao, malo dijete, koncerte Pavela i samo 24 sata u danu. Ali nekako vjerujem da ću uspjeti i u tom naumu. Želja je da negdje u februaru - martu zasviram solo, makar jednom u Zagrebu.

Bonus video: