Preminula pjevačica Lola Novaković

Lola je bila prvi domaći estradni umjetnik koji je gostovao u Rusiji 1960, učestvovala je i pobijedila na brojnim festivalima među kojima su i Zagrebački i Opatijski, sa pjesmama “Svitanje” i “Voljela bih da me voliš”, a održala je turneje u Poljskoj i Mađarskoj, kao i u Japanu 1963
62 pregleda 1 komentar(a)
Lola Novaković
Lola Novaković
Ažurirano: 03.04.2016. 17:24h

Lola Novaković, jugoslovenska i srpska legendarna pjevačica, koja je najveću popularnost imala tokom šezdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, preminula je u 81. godini života, prenio je RTS.

Novaković, koja je rođena 25. aprila 1935. godine u Beogradu, kao predstavnica Jugosalvije, osvojila je 1962. četvrto mjesto na takmičenju “Eurosong”.

Legendarna pjevačica, zvanično je počela karijeru 1957. kada je primljena u Radio Beograd kao stalni vokalni solista i iste godine je sa zapaženim uspjehom branila državne boje na sajmu u Lajpcigu. Tada je snimila prvu ploču za diskografsku kuću DEKA sa pjesmama „Alisa u zemlji čuda“ i kubanskim hitom „Babalu“ na španskom jeziku.

Učestvovala je na Opatijskom festivalu 1958. sa pjesmom „Kućica u cveću“, a 1959. odlazi na turneju po Bliskom istoku i zadržava se u Bejrutu godinu dana. Po povratku u Beograd održava prvi solistički koncert u Domu sindikata, za koji su ulaznice bile rasprodate za dva sata.

Lola je bila prvi domaći estradni umjetnik koji je gostovao u Rusiji 1960, učestvovala je i pobijedila na brojnim festivalima među kojima su i Zagrebački i Opatijski, sa pjesmama “Svitanje” i “Voljela bih da me voliš”, a održala je turneje u Poljskoj i Mađarskoj, kao i u Japanu 1963.

U martu 1962. učestvovala je sa Dragoslavom Šekularcem u snimanju filma “Šeki snima, pazi se” , kao i u dječjoj televizijskoj emisiji “Na slovo, na slovo”. Iza nje su ostali brojni hitovi sa kojima je osvajala nagrade i učestvovala na festivalima, kao što su: “Jedno davno leto”, “Ne pali svetlo u sumrak”, “Kap veselja”, “Vrati se“, “Ljubi me“, “Voli me sad“, “Posle mene“, “Reka suza“, “Duga topla noć“, “Beli bagrem opet cveta“, “Kalemegdan“, “Tiše, tiše“, “Moj dragi Beograd“, “Zasvirajte violine“...

Nakon što se udala za estradnog umjetnika Dragana Antića, Lola je godinama bila meta domaće žute štampe.

Novinari su je u jednom momentu čak proglasili tajnim agentom CIA-e, a drugom prilikom objavili navodnu vijest da je Lola u ruskom zatvoru, pa je zasićena domaćim festivalima, na žalost svoje milionske publike donijela odluku da se povuče iz umjetničkog života, zbog čega se nikada, po sopstvenim riječima, nije pokajala, jer je zauvjek ostala Prva dama domaće zabavne muzike, Balkanska diva, Kraljica evergrina i Umjetnica nad umjetnicima. Od 2000. godine, osim što se ponekad pojavljuje na retrospektivnim koncertima, Lola je bila stalni član Pozorišta na Terazijama u emisijama Radeta Marjanovića „Dobra stara vremena“. U raznim radijskim i televizijskim studijima postoji oko 500 tonskih zapisa Lolinih pjesama koje su bile objavljene na oko pedeset albuma.

Bonus video: