Raritetna ploča Bitlsa prodata za 77.500 funti

Na rijetkom izdanju na vinilu od 10 cola, izdatom 1962. nalaze se pjesme "Till There Was You" i "Hello Little Girl". Radi se o prvoj ploči Bitlsa, objavljenoj prije njihovog proboja
0 komentar(a)
Bitlsi aukcija, Foto: Reuters
Bitlsi aukcija, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2016. 10:16h

Raritetna gramofonska ploča legendarnog sastava The Beatles, koja je slučajno pronađena u jednom londonskom stanu prodata je na aukciji za 77.500 funti.

Na rijetkom izdanju na vinilu od 10 cola, izdatom 1962. nalaze se pjesme "Till There Was You" i "Hello Little Girl". Radi se o prvoj ploči Bitlsa, objavljenoj prije njihovog proboja. Dodatnu vrijednost podigli nazivi pjesama na središnjem dijelu izdanja, koje je rukom ispisao njihov tadašnji menadžer Brajan Epstajn. Iz aukcijske kuće Omega Auctions ističu da ih je više nego prijatno iznenadila cifra koju je obožavalac iz Mančestera izdvojio za ovaj nosač zvuka.

Ploča je stajala zaboravljena 50-ak godina u stanu Lesa Megvajera, klavijaturiste grupe Garry and the Pacemakers. Snimak je nastao da bi se mladom bendu omogućilo sklapanje ugovora, pa je ponuđena na preslušavanje budućem producentu Bitlsa Džordžu Martinu, koji je preminuo ovog mjeseca. Megvajeru je ploču 1963. poklonio Epstajn. Istoričar Bitlsa Mark Levison opisao ju je kao "jednu od najrjeđih i kolekcionarima najpoželjnijih ploča Bitlsa".

Bonus video: