O ČUVENOM KONCERTU RIMTUTITUKIJA

Nisam gajio iluziju da možemo zaustaviti rat

Ali smo htjeli da poručimo režimu da ne želimo da učestvujemo u tome, priča Gile za „Vijesti”
388 pregleda 5 komentar(a)
Srđan Gojković Gile, Foto: Privatna arhiva
Srđan Gojković Gile, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.03.2016. 20:27h

Beogradski rokeri iz grupa EKV, Električni orgazam i Partibrejkers 1992. su udružili snage i odlučili da pokažu svoj stav u vezi sa tadašnjim građanskim ratom u Jugoslaviji. Tokom razbuktalog rata u Hrvatskoj, a uoči početka sličnih tragičnih dešavanja u Bosni i Hercegovini oni su osnovali supergrupu Rimtutituki i pozvali na mir, prvo singlom "Mir brate mir", a zatim i koncertom koji su održali svirajući na kamionu koji ih je vozio kroz Beograd. 

Ovaj događaj ušao je u anale jugoslovenske rok istorije, a 24 godine kasnije javnosti je konačno postao dostupan  snimak na kojem je zabilježena svirka. Snimak je na YouTube postavio frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković Gile, koji je uz Milana Mladenovića, Zorana Kostića Caneta, Nebojšu Antonijevića Antona, Borka Petrovića, Gorana Čavajdu Čavketa, Zorana Radomirovića Švabu i Ljubomira Jovanovića Joveca činio Rimtutituki.

"Kopajući po kasetama poslije mnogo godina sam našao to, pa smo ga prebacili u digitalni format, a 8. marta je bila godišnjica te svirke, pa je i to bio povod da objavim snimak. Ako se ne varam, to je snimao  Amerikanac koji se tu slučajno zatekao, pa ga je reditelj Zoran Amar pozvao da se sa nama popne na kamion. Inače, niko nije ni razmišljao o tome da bi to trebalo snimiti, jer je sve bilo na brzinu i spontano organizovano. Ali dobro je da se on tu zatekao i da postoji dokument o tom događaju", priča Gile za "Vijesti" i dodaje da mu je bilo interesantno sa ove vremenske distance da pogleda pomenuti snimak.

Naravno, beogradski rokeri u tom trenutku nisu bili svjesni da su ispisali istoriju i da je u pitanju značajan momenat za sva tri benda od kojih je sastavljen Rimtutituki i sve one koji su na ulicama Beograda slušali njihovu svirku.

On se prisjetio i kako je ova supergrupa nastala - kada su se članovi Orgazma, Brejkersa, EKV-a, kao i drugi muzičari i umjetnici našli u SKC-u da podrže potpisivanje peticije protiv nasilne mobilizacije zbog rata u Hrvatskoj.

"Cane i Čavke pokrenuli ideju da napravimo zajednički bend i snimimo pjesmu sa antiratnom tematikom. Kad je odštampan singl koji nije bio u prodaji, nego se djelio, odlučili smo da ta svirka na kamionu bude neka vrsta promotivnog koncerta na kojem ćemo dijeliti ljudima te ploče", priča pjevač i gitarista.

Gile ističe da bi je možda neko od ostalih učesnika imao drugačije namjere, ali da on nije gajio iluziju da će ovom svirkom zaustaviti rat, već je samo htio da se čuje njegov glas.

"Nisam nikad gajio iluziju da bilo kakva umjetnička tvorevina direktno može da zaustavi rat, jer je on očigledno bio dugo planiran i ozbiljno pripremljen. Ali sam htio da iskažem svoj stav, što mi kao umjetnici u tom trenutku mislimo o tome što se dešava, gdje su naše pozicije. Nakon te akcije sa kamionom, imali smo i koncert ispred Narodnog pozorišta pod sloganom 'Ne računajte na nas', što je bila poruka vladajućem režimu koji je huškao na rat, a mi nismo željeli da učestvujemo u tome. Tu je takođe bilo dosta umjetnika iz raznih sfera, od Radeta Šerbedžije do Ramba Amadeusa", prisjetio se roker.

Još jedan motiv za osnivanje Rimtutitukija bio je da se pošalje poruka njihovoj publici u Hrvatskoj.

"U to vrijeme sve komunikacije između Hrvatske i Srbije su bile u prekidu, Internet  nije bio ono što je danas i to je bio još jedan od razloga da snimimo tu pjesmu, jer sam znao da će probiti  medijsku blokadu i doći do naše publike u Hrvatskoj, pa će moći da shvati na kojoj strani mi stojimo", ističe Gile.

U ludilu koje je tada zahvatilo Balkan javnost je bila oštro podijeljena na za ili protiv, a i mnogi umjetnici učestvovali su u ratnoj propagandi u Srbiji. Gile tako kaže da je bilo i dosta negativnih reakcija na račun Rimtutitukija, neki su beogradske rokere smatrali izdajnicima, ali frontmen Orgazma nije želio da se sjeti koji su to konkretno umjetnici kojima je poziv na mir tada zasmetao.

Nisu imali problema sa policijom, ali jesu s gorivom

Gile je priznao da su on i kolege očekivali da će imati problema sa organima reda i mira, te da zbog toga nisu znali da li će ih policija prekinuti ili će uspjeti da se kamionom provozaju po planiranoj ruti od SKC-a preko Slavije do Narodnog pozorišta i nazad. 

Problema sa policijom ipak nije bilo ("Mislim da su svi bili zatečeni, da to niko nije očekivao", reći će Gile), ali zbog druge nezgode umalo da plan beogradskih rokera nije uspio.

"Svirali smo na agregat, a to je bilo ono vrijeme kad nije bilo dovoljno goriva u Srbiji, kad se benzin kupovao na ulicama, a nije ga bilo lako ni tu naći. I kad smo došli do Narodnog pozorišta nestalo nam je goriva. Naravno, neko je odmah otrčao po gorivo i donio ga poslije pola sata, pa smo nastavili, ali nažalost snimak na YouTubeu se tu prekida", objašnjava Gile.

Preporučujemo za Vas