U Splitu dodijeljenI Porini: Matija Dedić osvojio šest, Masimo Savić tri priznanja

Pjesmu godine ima Elemental (Goli i bosi), a bend je nagrađen i u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Hladno pivo je otišlo sa dva priznanja za album "Dani zatvorenih vrata", koji je najbolje rok izdanje i ima najbolji omot
93 pregleda 0 komentar(a)
Josipa Lisac (Novine), Foto: Julien Duval/porin.org
Josipa Lisac (Novine), Foto: Julien Duval/porin.org
Ažurirano: 19.03.2016. 17:45h

Ceremonija Porina koji se dodjeljuje već 23 godine i smatra se najprestižnijom hrvatskom muzičkom nagradom, održana je prije dva dana u splitskim Gripama, uz bogat program u kojem su učestvovali brojni muzičari raznih žanrova.

Statue su dodijeljene 35 kategorija, a najviše ih je osvojio Matija Dedić - šest, između ostalog i za album godine "Matija svira Arsena".

Masimo Savić osvojio je tri priznanja za najbolji pop album (1 dan ljubavi), produkciju i mušku vokalnu izvedbu.

Pjesmu godine ima Elemental (Goli i bosi), a bend je nagrađen i u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Hladno pivo je otišlo sa dva priznanja za album "Dani zatvorenih vrata", koji je najbolje rok izdanje i ima najbolji omot.

Za najbolji album alternativne muzike (Mostovi) i najbolji spot (Ima ih) proglašena su djela Rundek Cargo trija, najbolju vokalnu saradnju ostvarili Neno Belan i Maja Posavec u pjesmi "Tvoj glas", TBF ima najbolji album klupske muzike (Danas sutra), dok je najbolji novi izvođač Nina Kraljić, pobjednica šoua "The Voice" i hrvatska predstavnica na Eurosongu. Veteran hrvatske scene Ibrica Jusić je osvojio prvog Porina u kategoriji i to za najbolji album zabavne muzike (Harlekino).

U kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba statuu je osvojila Josipa Lisac za numeru "Tu", a svoje priznanje posvetila je nedavno preminulom Arsenu Dediću. Ona je, piše 24sata.hr, bila jedna od rijetkih izvođača koji su se pojavili na generalnoj probi i to pola sata ranije.

"Svi muzičari imaju Porina kod kuće, a teško im je da dođu na probu. Čemu takvo ponašanje i neprofesionalnost? Zbog koga se radila proba? Ima da se nacrtaš i gotovo. Ostala sam u šoku kad sam vidjela da nema pola ljudi", kazala je ona tada.

Bonus video: