Američki turistički vodič: Exit jedna od najvećih znamenitosti Evrope

U članku je zabava na Exitu stavljena među najveće užitke koji se mogu iskusiti na starom kontinentu, kao što su krstarenje grčkim ostrvima, skijanje u St. Moricu, posjeta Luvru, gledanje španskog flamenka u Andaluziji i Formule 1 u Monaku...
125 pregleda 6 komentar(a)
Exit festival, Foto: Exit.org
Exit festival, Foto: Exit.org
Ažurirano: 16.03.2016. 12:42h

Američki turistički vodič Condé Nast Traveler izdvojio je Exit kao jedini festival među 50 najznačajnijih turističkih atrakcija u Evropi, saopštio je Exit tim.

Exit festival je, kako navode, tako stavljen rame uz rame sa Bečkom operom, grčkim Akropoljem, Ajfelovom kulom, Berlinskim zidom, Gaudijevom Sagrada familijom, Mikelanđelovim Davidom, Pikasovom Gernikom, Boljšoj teatrom i mnogim drugim kultnim evropskim znamenitostima i institucijama.

U članku je zabava na Exitu stavljena među najveće užitke koji se mogu iskusiti na starom kontinentu, kao što su krstarenje grčkim ostrvima, skijanje u St. Moricu, posjeta Luvru, gledanje španskog flamenka u Andaluziji i Formule 1 u Monaku, posmatranje polarne svjetlosti na Islandu, ispijanje piva u Češkoj i Nemačkoj, vožnja kanalima i biciklom u Amsterdamu...

"Neizmjerna je čast, kao jedini festival na svijetu, biti spomenut zajedno sa legendarnim institucijama i znamenitostima od kojih su neke vijekovima simbol neprocjenjivog svjetskog kulturnog nasleđa i najviših duhovnih dostignuća čovječanstva. Ovo priznanje se odnosi i na Sea Dance, koji je neizostavni deo EXIT Avanture i koji nakon proslogodišnje EFA nagrade za Najbolji evropski festival, postaje novi fenomen na svjetskoj muzičkoj sceni. Ovim se uz EXIT festival i jedinstveni projekat EXIT avanture, pozicionirao u globalnoj javnosti u sam vrh svjetskog kreativnog stvaralaštva i prevezišao granice festivalske industrije", rekao je direktor Exit festivala Dušan Kovačević.

Časopis podsjeća i na fenomen nastanka Exita iz studentskog protesta i njegov razvoj u jedan od najvažnijih događaja na svijetu.

U opisu festivala, reporter Calder Quinn, koji je lično posjetio Exit prije nekoliko godina, pominje istorijat i aktivističku istoriju festivala, ističući da je do danas održao snažnu društvenu misiju. Poseban osvrt novinar je napravio na jedinstvenu lokaciju održavanja festivala, Petrovaradinsku tvrđavu, na koju svake godine dolaze posjetioci iz cijele planete i koja je zahvaljujući Exitu iz turističke anonimnosti postala čuvena širom svijeta.

Exit festival je ranije ove godine proglašen za Najbolji evropski festival za 2016. godinu od strane vodeće evropske turističke platforme "European Best Destinations”. Pored ovoga, proglašen je za najbolji evropski festival 2014. od strane Evropskih festivalskih nagrada i 2007. od strane Britanskih festivalskih nagrada.

Takođe, ovo nije prvi put da vodeći inostrani mediji ističu magičnu atmosferu na Exitu. Podsećamo, The Guardian je proglasio EXIT za najbolji festival na svetu 2006, kao i najbolju turističku destinaciju 2008. godine, a CNN je 2011. uvrstio EXIT na listu devet najboljih svjetskih festivala. The Sun je 2012. novosadski festival uključio na listu osam najboljih festivalskih destinacija, dok se na listi najboljih evropskih festivala EXIT našao 2013. u članku Euronewsa.

Exit festival održaće se ove godine od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zatim Exit Avantura putuje na Jadransko more radi trećeg Sea Dance festivala od 14. do 16. jula. Nastupe su već potvrdili Ellie Goulding, Wiz Khalifa, Hurts, Skrillex, Bastille, Dimitri Vegas & Like Mike, Stormzy, Lost Frequencies, Solomun, Robin Schulz, Nicky Romero, Cock Sparrer, Anti-Flag, Dub Pistols, DJ Hype, Andy C, Tommy Four Seven i brojni drugi.

U prodaji je limitirana količina trodnevnih ulaznica za Sea Dance festival po cijeni od 24.99 eura. Ovo je cijena sa 60% popusta u odnosu na finalnu i biće dostupna samo građanima Crne Gore sa dokazom o državljanstvu (lična karta sa prebivalištem u Crnoj Gori ili crnogorski pasoš).

Ulaznice za cjelokupnu Exit avanturu se mogu naći po cijeni od 69 eura. Po isteku zaliha, cijena ulaznice će poskupiti. Ulaznice se mogu kupiti u prodajnoj mreži Gigstix Montenegro na 54 prodajna objekta „Štampe“ i „Tobacco S Press“ u 23 grada Crne Gore. Više informacija kao i spisak objekata u kojima se mogu nabaviti ulaznice za Sea Dance pogledajte na zvaničnom sajtu festivala.

Bonus video: