Vanja Radovanović: Borićemo se za svakog slušaoca

"Čim smo, kao publika, dobili šansu da ne kupujemo muziku, odmah smo to prihvatili", kaže Radovanović
2 komentar(a)
Vanja Radovanović, Foto: Facebook
Vanja Radovanović, Foto: Facebook
Ažurirano: 14.03.2016. 19:30h

Sredinom prošle sedmice, godinama iščekivani drugi studijski album “Svi životi moji” crnogorskog kantautora Vanje Radovanovića napokon je objavljen pod etiketom hrvatske izdavačke kuće Campus.

Zasada pjesme se mogu naći samo na Internetu, a ovakav vid objavljivanja pjesama Radovanović smatra praktičnijim.

“Mnoge diskografske kuće danas izdaju samo onlajn, to je trend koji nameće tržište i to je skroz u redu. Mi ćemo u svakom slučaju imati i fizičko izdanje, za one koji to žele, ali ovo je u svakom slučaju mnogo jednostavniji i brži način da muzika dođe do slušalaca, ma gdje oni bili”, smatra Radovanović.

Iako je Interent budućnost, publika na Balkanu, a posebno u Crnoj Gori još uvijek nije navikla na ovakvu vrstu kupovine pjesama. Posao “kako doći do željene pjesme” olakšavaju brojni sajtovi na kojima se akutelne numere i albumi mogu skinuti besplatno. Od takvog vida eksploatisanja pjesama na Internetu, nije zaštićen Vanjin novi album.

“To je kod nas Sizifov posao. Sve se svodi na moralnu odgovornost pojedinca prema izvođaču. Iako je proces od nastanka pjesme do izdanja veoma skup, kao i svaka druga proizvodnja, čim smo, kao publika, dobili šansu da ne kupujemo muziku, odmah smo to prihvatili kao najnormalniju stvar i to će vjerovatno tako i ostati ubuduće. S druge strane, nikome ne pada na pamet da uđe u supermarket i bilo koju drugu prodavnicu i pokupi ono što mu se sviđa i izađe bez plaćanja, ali to je jednostavno tako. Muzika se kod nas ne kupuje, nego se dobija, a rijetko ko zna da cijeni ono što dobije džabe, tako da smo zato tu gdje smo. Pravila su postavljena naopako, ali su nekim čudom pravila, a naše je da nađemo način da i dalje radimo ono što mislimo da treba. U svakom slučaju, muzika ne smije da trpi”, smatra Radovanović.

Prednost Internet izdanja je što publika može da presluša djeliće svih numera sa albuma i da kupi one pjesme koje želi, a Vanja obećava da je i za samu promociju izdanja pripremio iznenađenja.

“Ima raznih ideja. S obzirom na to da je album u pitanju, izazov nam je da smislimo nešto zanimljivo i natjeramo ljude da s pažnjom preslušaju 45 minuta muzike, iako znamo da većina nema volje ni da presluša cijelu pjesmu. Naravno da nam nije cilj da dopremo do širokih narodnih masa, ali dok vlada kolektivni poremećaj pažnje, teško je privući ljude da posvete malo svog vremena nečemu što im se možda svidi, a kamoli da kupe to. Teško, ne i nemoguće. Postali smo razmaženi, to je očigledno. Dok pažljivo biramo čemu ćemo posvetiti svoje vrijeme, najčešće gubimo vrijeme na gluposti. Kampanja će biti duga, a borićemo se za svakog slušaoca”, obećava Radovanović.

Album je najavljen singlovima “Padobran” i “Svi životi moji”, a takođe je publika imala priliku da vidi i spot za duetsku numeru “Kiša i sunce” koju je Radovanović otpjevao sa Viktorijom Lobom. No, to nijesu jedine numere koje je publika imala priliku da čuje. Vanja već odavno na nastupima svira izumeđu ostalih i pjesme “Tvrđava” i “Srce”. Sa numerom “Prvi pik” pobijedio je krajem 2015. na regionalnom takmičenju mladih autora “Katfestu”. Na koju od njih fanovi najbolje reaguju, Radovanović otkriva:

“Najbolje reaguju na one koje već znaju, što je normalno, ali bilo je raznih slučajeva, sve u zavisnosti od prilike. Ja odavno nisam objektivan po tom pitanju, ali prijatelji koji su imali priliku da saslušaju album, obično izdvoje “Prvi pik” , “April” i “Tvrđavu”, ali i druge umiju da iznenade. Lično, najbolja stvar kod albuma, je ta što vremenom iskoče one pjesme na koje se obično najmanje računa, jer je glas publike, jedini koji se računa. Ako baš moram da biram, moj favorit ovih dana je “Ravnodušan”,otkriva Radovanović.

„Milo moje” je pjesma koja je sama našla put do publike

Na albumu "Svi životi moji" našla se i treća verzija numere " Milo moje" koja je bila objavljena na maksi singlu "Bez koncepta". O razlozima zbog kojih je odlučio da za pomenutu pjesmu napravi treći aranžman, Radovanović kaže:

“Vjerovatno je mogla i neka od prethodne dvije verzije da se nađe, ali smo htjeli da je prearanžiramo kako bi se uklopila u album kao cjelinu. To je pjesma koja je bila svojevrsni eksperiment. Snimljena je 2010. i tad sam htio sam da vidim može li, kao nekada, pjesma naći put do slušaoca, bez ikakve promocije. Zato nikad nije dobila ni spot, niti bilo što slično, samo je puštena na radio i prilično brzo pronašla put do publike”, prisjeća se Radovanović.

“Ovoga puta željeli smo malo tvrđi, nervozni, retro aranžman u skladu sa tekstom i čini mi se da smo to i dobili. I 'Crvena jabuka' je snimila svoju verziju, pa su četiri aranžmana više nego dovoljna za jednu tešku ljubavnu pjesmu”, tvrdi Radovanović.

Bonus video: