Preminuo "peti član" Bitlsa

Martina mnogi smatraju "glavnim krivcem" zbog kojega su Bitlsi postali planetarno popularni. Dok je bio direktor izdavačke kuće "Parlaphone", Martinu se jako svidio demo benda, kojeg su u to vrijeme odbijale mnoge veće diskografske kuće
118 pregleda 1 komentar(a)
Bitlsi i Džordž Martin, Foto: Twitter
Bitlsi i Džordž Martin, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.03.2016. 08:46h

Legendarni britanski producent, kojeg mnogi smatraju "petim članom" Bitlsa, Ser Džordž Martin, preminuo je jutros u 90. godini.

Vijest o njegovoj smrti, objavio je i bubnjar najpoznatije liverpulske rok grupe, Ringo Star na svom Tviter profilu.

"Hvala ti na svoj ljubavi i pažnji", napisao je Star.

Martina mnogi smatraju "glavnim krivcem" zbog kojega su Bitlsi postali planetarno popularni. Dok je bio direktor izdavačke kuće "Parlaphone", Martinu se jako svidio demo benda, kojeg su u to vrijeme odbijale mnoge veće diskografske kuće.

Da nije bio samo neko ko je otrkio bend, Martinu se može u mnogo čemu zahvaliti i na definisanju zvuka Bitlsa.

Pored toga što je nadgledao brojna snimanja njihovih albuma i pjesama ("Love me do", "Sgt, Papper's Lonely club band", kao i posljednje snimke u studiju Ebi roud, Martin je bio taj koji je zahtjevao da se ubrza tempo na pjesmi "Please, please me", koja je kasnije postala veliki hit, i plasirala ovaj bend na prvo mjesto Top lista.

Ser Džordž Martin je bez obzira na brojne uspone i padove u karijeri Bitlsa, bio uvjek tu, uz bend, neko kojeg su svi članovi benda slušali, i čije su mišljenje uvažavali, pa ga zato brojni i smatraju za petog člana legendarnog sastava.

Bonus video: