Vivaldi i Bah u Hard rok kafeu

Odlična akustika Hard rock kafea bila je za muzičare zasigurno inspirativan prostor za svirku i druženje
288 pregleda 0 komentar(a)
Hard rok kafe, muzička škola Vasa Pavić, Foto: Tijana Jovović
Hard rok kafe, muzička škola Vasa Pavić, Foto: Tijana Jovović
Ažurirano: 08.03.2016. 12:40h

U okviru nedjelje kamerne muzike, koja se već tradicionalno početkom marta koncertno obilježava širom svijeta, i ove je godine u organizaciji prof. Maje Popović, člana međunarodne asocijacije The Chamber Music Network, priređen ugodni kamerni program, na pozornici Hard rock kafea u Podgorici.

Play In Weekend dobrovoljni je događaj koji okuplja muzičare svih generacija i obrazovnog nivoa, na mjestima koja i nisu tipične koncertne sale i prostori. Odlična akustika Hard rock kafea preksinoć je bila posve atraktivan i zanimljiv, za muzičare zasigurno inspirativan prostor za svirku i druženje, postavivši, tako, kamerno muziciranje u pravi kontekst vremena današnjeg.

Program je otvorio fini Largo iz Vivaldijeve “Jeseni”, te Šubertova “Serenada” u izvođenju Anje Petričić (gitara) i Jovana Jovovića (violina), dua niže muzičke škole “Vasa Pavić”, nakon čega je nastupio Beby kvartet “Vasa Pavić” (J. Jovović i Miljan Stanišić, violine, Ksenija Lukić, viola i Sari Šaćiri, violončelo) i opus Pjetra Nardinija, potom srednjoškolci iste škole Luka Perazić i Dea Nicaj (violine), Dzejla Čindrak (viola) i Kosta Popović (violončelo) i interpretacija Borodinovog drugog kvarteta, te Hajdnov Divertimento, u triju Jana Radunović (violina), Lana Obrenovič (violina) i Andrija Bukarica (violončelo).

Podgorički srednjoškolci su nastupili i u sastavima sa muzikom Hajdna (kvartet Dušan Obrenović i Neda Stojkanović, violine, Teodora Čalić, viola i Teodora Uskoković, violončelo), Vilelma Ferlinga (Damir Softić, oboa i Lara Šćekić, flauta), a učenici kotorske Muzičke škole “Vida Matjan” svirali su numere Vila Lobosa (duo gitara Vanja Janković i Sonja Tešović) i Astora Pjacole (Relja Ćalasan, gitara i Jovana Radoman, flauta).

Muzičku akademiju sa Cetinja Bahovom su muzikom predstavile violinistkinje Jelena Jovović i Milena Petković. Istaknuti pedagozi i solisti Marko Simović (violina) i Nadica Ristić (oboa) svirali su “Obične razgovore” srpske kompozitorske Ivane Stefanović, a profesorke harmonike Irena Merdović i Vesna Šarac interpretirale su kompoziciju Impass Moskva - Pariz Franka Anglelisa.

Efektno je orkestar harmonika pod vodjestvom prof. Irene Merdović finalizirao Play, uz sazvučja Antanga Hermosa, zaokruživši stilski i formacijski bogati kamerni repertoar jednog kišnog i kamernog nedjeljnog popodneva u Hard roku.

Bonus video: