Oliver Nektarijević (KKN): Molim boga da budem zdrav, da mi ne zabrane da pijem

„Piće je dobro za pjevače, ima ona izreka: 'Suva žaba ne krekeće'. Posebno žestoko piće ti dobro podmaže grlo. A i diže ti raspoloženje. Tako da, ako imaš mjeru, sve je okej”
1110 pregleda 0 komentar(a)
Kanda Kodža i nebojša, Foto: Facebook
Kanda Kodža i nebojša, Foto: Facebook
Ažurirano: 27.02.2016. 19:51h

Poznati beogradski rok sastav Kanda Kodža i Nebojša ušao je u 25. godinu postojanja, a rođendan će obilježiti svirkom u Domu omladine Beograda 12. marta. Jedan od ključnih sastava srpske rok scene 90-ih iznjedrio je sedam studijskih izdanja, od kojih je aktuelno "Volja za noć" objavljeno 2014.

Od albuma "Prekidi stvarnosti" iz 2005. bend je promjenio postavu koja je aktivna do danas i okrenuo se više gitarskom zvuku, dok je ranije eksperimentisao sa džezom, dabom i regeom. Jedini član koji je tu od početka je frontmen Oliver Nektarijević, koji je "Vijestima" kazao da nije bio ni svjestan godišnjice dok mu drugi nisu skrenuli pažnju na nju.

"Osjećaj je kao da napuniš svojih 25 godina. Imaš osjećaj da već dugo traje tvoj život. Nisi više klinac. Ali ne razmišljaš puno o tome, jer imaš potpuno subjektivan odnos prema vremenu. Cifra kao cifra ti ne znači ništa, dok ti neko ne skrene pažnju kako je to četvrt vijeka. Nisam imao inicijativu da se obilježi ova godišnjica, ali sam prihvatio jer stvarno poslije posljednjeg albuma imam osjećaj da je bend zaokružio dio postojanja. Poslije dugo vremena smo došli do neke zrelosti, mogu da kažem da smo tu negdje kako sam oduvijek želio da zvučimo", objasnio je pjevač.

Na pitanje na što je najponosniji u tih 25 godina za njim, Nektarijević odgovara da nikad nije imao osjećaj ponosa, već da je bend za njega i ostale članove uvijek bio nešto što ih ispunjava.

"Svaka pozitivna interakcija, kreativni momenat, tjerali su nas da prepoznamo da smo napravili nešto što vrijedi. To je ono što nas motiviše da nastavimo da radimo", ističe on.

Pored toga, pjevač je izrazio zadovoljstvo što može da živi od rokenrola.

"Svjestan si da spadaš među ljude koji rade ono što vole i mogu da se krpe od toga. Ne mogu da kažem da živimo od toga, više životariš, ali zahvaljujući tome što radiš ono što voliš osjećaš se baš kao da živiš. A ako živiš od onoga što ne voliš, opet na neki način ti životariš. I tako, sad vjerovatno može da se uđe u neku filozofiju oko toga", dodaje kroz smijeh.

Nektarijević je ranije otkrio da je imao veliku tremu na prvim nastupima KKN-a, toliku da je znao da okrene leđa publici, dok su mu se dlanovi znojili, a usta sušila. Kaže da ga trema još nije ostavila.

"Sad osjećam malo manju tremu, ali imam je pred svaki koncert i nekako sam se pomirio sa tim, da je to dio svega. Ako nekad prođe, možda će da mi omogućiti da manje pijem, se to vjerovatno nikad neće desiti (smijeh). Tako da samo molim boga da budem zdrav toliko da mi ljekari ne zabrane da pijem. Zbog toga sam postao oprezniji u životu, čuvam se za koncerte", otkriva on.

I crnogorska publika često je znala da vidi Nektarijevića na nastupima sa pljoskom u ruci kojom bi nazdravljao prisutnima. Pjevač kaže da se dešavalo da to zasmeta ostatku benda, ali da nikad nije bilo ekscesa.

"Ne često, ali se dešavalo da mi skrenu pažnju da mi je pala energija ili tako nešto. Ali i to je dio svega, nije kraj svijeta, što sad... Nikad se nije desio debakl. A i piće je dobro za pjevače, ima ona izreka: 'Suva žaba ne krekeće'. Posebno žestoko piće ti dobro podmaže grlo. A i diže ti raspoloženje. Tako da, ako imaš mjeru, sve je okej. Nije slučajno da je piće organski propratni artikal u rokenrolu.

Pa i uopšte vezano za muzičare, bilo koje", smatra Nektarijević.

Kada je okupio današnju postavu pred Nektarijevićem se našla dilema - da li da nastavi da nastupa pod istim imenom i pored promjene zvuka i članova. Odlučio se za pozitivan odgovor i kaže da mu stari članovi nisu pravili problem, te da je još u kontaktu sa njima.

"Ostali smo okej. Neki su van dugo zemlje, ali se svejedno čujemo i vidimo kad dođu. Sa ovima koji su tu jednako se gledam kao i sa ovima što nisu - rijetko, ali to je sad pitanje stila života. Nisam revnosno u kontaktu sa bilo kim, jer imam svoj ritam i treba ga uklopiti sa ovim i onim", objašnjava on.

Crna Gora omiljena destinacija

Oliver Nektarijević je izrazio nadu da će “Kanda, Kodža i Nebojša” uskoro ponovo zasvirati u Crnoj Gori, za koju kaže da mu je omiljena lokacija za koncerte.

"Volimo Nikšić i Podgoricu, a želimo i da svratimo do mora, nismo bili dugo. Nikšić je ludilo, rokenrol grad. Evo sad nešto razmišljam, čovječe, pa koji drugi grad ima dva rokenrol festivala? Mislim, Beograd ima nekoliko festivala, ali se oni ne predstavljaju kao rok festivali", priča pjevač.

Poznato je i veliko prijateljstvo između KKN-a i Autogenog treninga, a Nektarijević kaže da zna za situaciju u kojoj se trenutno našao najpoznatiji crnogorski alternativni rok bend.

"Znam za Autogeni da su na pauzi i da su otišli van Crne Gore. Vidjećemo što će biti tu, volio bih da se nastavi ta priča. Tu je i Who See ekipa, oni ozbiljno drže korak, vrijedni su i super je sve to", kazao je on.

Bonus video: