Rusija traži zabranu učešća ukrajinske predstavnice na Eurosongu

Džamala će otpjevati pjesmu o deportaciji pripadnika svog naroda za vrijeme Staljina
65 pregleda 6 komentar(a)
Džamala, Foto: Reuters
Džamala, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 18:36h

Ruska državna Duma zatražila je od organizatora Evrovizije da zabrani učešće ukrajinske predstavnice Džamale, koju je Ukrajina juče izabrala za ovo takmičenje.

Ukrajina je odabrala Džamalu, muslimansku Tatarku sa Krima, kao svoju predstavnicu na izboru za pjesmu Evrovizije.

Kako navodi navodi AFP, 32-godišnja Džamala će otpjevati pjesmu o deportaciji pripadnika svog naroda za vrijeme Staljina.

Zvaničnik ruske Dume Vadim Dengin rekao je da je cilj ukrajinskog izbora da isprovocira Rusiju i da to takmičenje ne treba politizovati, prenosi portal Ukrein tudej.

On je takođe kazao da većina ukrajinskih građana ne prima ni plate, ni penzije, kao i da ih ne zanima Evrovizija, jer mnogi i nemaju novca da plate struju i gledaju televiziju.

Džamala je poznata džez pjevačica u Ukrajini, a u finalnom izboru na nacionalnog predstavnika na takmičenju za Pjesmu Evrovizije, koje se održava u maju ove godine u Stokholmu, trijumfovala je nad pet drugih finalista.

Obučena u tatarsku narodnu nošnju, Džamala nije mogla da sakrije suze tokom nastupa u finalu i dobila je ogroman aplauz publike koja je mahala tatarskim i ukrajinskim zastavama.

Njena pjesma pod nazivom "1944" govori o tragediji koja je zadesila njenu čukunbabu te godine, kada je sovjetski vođa Staljin deportovao 240.000 Tatara, zbog njihove saradnje sa nacistima, u puste oblasti centralne Azije i druga udaljena područja.

Sjećanja na te događaje oživjelo je rusko zauzimanje crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine.

"Ova pjesma... tačno je ona patnja koju mi danas proživljavamo u Ukrajini", rekla je pevačica Ruslana, pobjednica Pjesme Evrovizije 2004. i jedna od sudija u finalu ukrajinskog nacionalnog takmičenja.

Bonus video: