Krimska Tatarka predstavnica Ukrajine na Evroviziji

Tatari, uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani sa Krima u Sibir 1944. godine za vrijeme sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina zbog masovne saradnje s njemačkim nacističkim okupatorima u Drugom svjetskom ratu. Za tri dana tada je protjerano više od 190.000 krimskih Tatara
4 komentar(a)
Džamala, Foto: Twitter
Džamala, Foto: Twitter
Ažurirano: 22.02.2016. 10:50h

Džamala, Tatarka sa poluostrva Krim, koji je u martu 2014. godine pripojen Rusiji, biće predstavnica Ukrajine na takmičenju pjesme Evrovizije s pjesmom "1944", posvećenoj protjerivanja krimskih Tatara poslije Drugog svjetskog rata.

Džamala (32), pjevačica po struci i zvjezda džeza u Ukrajini, pobjedila je na takmičenju za izbor pjesme iz Ukrajine za Evroviziju.

Tatari, uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani sa Krima u Sibir 1944. godine za vrijeme sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina zbog masovne saradnje s njemačkim nacističkim okupatorima u Drugom svjetskom ratu. Za tri dana tada je protjerano više od 190.000 krimskih Tatara.

Krimski Tatari su počeli da se vraćaju u postojbinu tek krajem 1980-ih, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, međutim, brzo raste u poređenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja.

Krimski Tatari su prije dvije godine bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima koji je bio uvod za pripajanje tog poluostrva Rusiji.

Bonus video: