Čarobno veče muzike Arsena Dedića

“Najveća želja bi mi bila ispunjena, kada bi nove generacije nastavile putem Arsena i kada bi razmišljali o tome šta je htio reći u svojim stihovima”, poručila je muza Dedića
126 pregleda 0 komentar(a)
omaž Arsenu Dediću, Gabi Novak, Foto: Boris Pejović
omaž Arsenu Dediću, Gabi Novak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2016. 08:35h

Podgorička publika imala je čast da prva uživa u koncertu u čast Arsena Dedića, a omaž ovom muzičkom velikanu, održan je sinoć u KIC-u “Budo Tomović”.

U Velikoj sali u 20 sati, začuli su se prvi taktovi Dedićeve zaostavštine, a prvi put muzika koju je napisao izvođena je u Crnoj Gori bez njegovog prisustva.

Veče je počeo Matija Dedić (klavir), sin muzičara koji je preminuo u avgustu prošle godine, a pjesma koju je izabrao za otvaranje koncerta bila je iz filma “Glembajevi” koju je napisao Arsen. Nakon što su izveli još jednu numeru, triu Matije Dedića, koji čine i Tonči Grabušić (bubnjevi) i Mladen Baraković (bas), pridružila se i Arsenova muza i supruga Gabi Novak, koju je prije, ali i tokom izvođenja numere “Sve što znaš o meni” publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

“Dragi moji, dugo nisam bila u Podgorici. Više sam posjećivala priobalni dio, ali drago mi je što ćemo večeras uživati i žaliti kroz muziku iz opusa Arsena Dedića koju smo pripremili za vas”, obratila se ona prisutnima.

“Najveća želja bi mi bila ispunjena, kada bi nove generacije nastavile putem Arsensa i kada bi razmišljali o tome šta je htio reći u svojim stihovima”, dodala je ona, a potom otpjevala pjesmu “Ni ti ni ja”. Muza “oca šansona”, izmamila je suze publici izvođenjem numera “Vino i gitare” i “Pusti me da spavam”, a da su emocije i nju dotakle vidjelo se po osmijehu kojim je nagradila publiku kada su joj se pridružili u pjevanju.

Gabi je ubrzo podigla raspoloženje izvođenjem “On me voli na svoj način”, koju je publika ispratila pjevanjem i ritmičnim aplauzom, a ubrzo je na scenu izašao i Zoran Predin, Dedićev veliki prijatelj, koji je otpjevao “Tvoje nježne godine” i “Čekaj me”. Numeru “Pegasto dekle”, ovaj pjevač je u šali najavio riječima:

“Ovo je pjesma sa kojom se Arsen proslavio u Sloveniji, a koju su generacije i generacije pjevale. Ta pjesma govori o pjegavoj djevojci, a ja ću sa njom donijeti slovenački duh i pozdrave. Mi smo sličan narod, male zemlje i sličan nam je turizam. Ako hoćete doći kod nas na more morate da znate da nam je dozvoljeno samo sunčanje na bok”.

Muzičare je publika tri puta vraćala na bis, a oni su dva puta izveli duet koji je pjevačica inače originalno izvodila sa svojim preminulim suprugom “Tamo da putujem”. U publici su između ostalih bili i muzičar Slobo Kovačević, njegova mlađa koleginica Marijana Zlopaša, ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, režiser Nikola Vukčević, dizajnerka Slobodanka - Seka Martinović, bivši direktor CNP-a Janko Ljumović, i glumica Dubravka Vukotić.

Koncert je završen riječima Gabi: “Ovo je bilo čarobno veče Arsenove muzike”.

Bonus video: