Znam da Crnogorci vole muziku moga oca Arsena Dedića

"Samo rad je bitan. Treba raditi i znati puno o muzici da bi imao pravo da pričaš nešto. Moj otac je znao mnogo o muzici, o kinematografiji, slikarstvu, svemu... Ovdje svi pričaju, a niko ne radi ništa, malo što zna“, istakao je
168 pregleda 2 komentar(a)
Matija Dedić, Foto: Ivan Pavić
Matija Dedić, Foto: Ivan Pavić
Ažurirano: 20.02.2016. 09:39h

Hrvatski pijanista Matija Dedić, sin slavnog kantautora Arsena Dedića u čiju čast će večeras održati koncert u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“, kazao je da se raduje dolasku u Crnu Goru i da ga poziv ne čudi jer zna koliko ovdašnja publika voli muziku njegovog oca.

Matija Dedić trio će sa specijalnim gostima Gabi Novak i Zoran Predinom večerašnjim koncertom koji će početi u 20 sati odati počast poznatom kantautoru koji je preminuo sredinom prošle godine.

“U Crnoj Gori sam često ljeti, ali u Podgorici nisam bio baš dugo. Uglavnom sam svirao po festivalima na primorju. Što se tiče repertoara koji ćemo izvesti, nećemo ograničiti Arsenov opus samo na hitove, već ćemo izvesti i muziku koju je pravio za filmove i serije“, otkrio je Dedić.

On je istakao da je svoj odabir omiljenih Dedićevih pjesama predstavio na albumu koji je nedavno izašao „Matija svira Arsena“, a koji je prije par dana dobio sedam nominacija za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Kaže da mu je najdraži očev album „Provincija“, a pjesma „Sve te vodilo k meni“ sa tog izdanja numera koju posebno emotivno doživljava.

Osim njegove majke, Arsenove supruge Gabi Novak, Matiji će se na bini pridružiti i dugogodišnji saradnik, slovenački kantautor Zoran Predin.

“Prijateljstvo mojih roditelja sa Zoranom je prešlo u saradnju, snimili smo dva zajednička albuma. Sa puno kvalitetnih muzičara je Arsen radio, ali pri našem odabiru sa kim ćemo raditi ove koncerte prevagnuli su ljudi koji su prijatelji naše porodice“, objasnio je Dedić.

Predin i Dedić objavili su 2011. album „Tragovi u sjeti“, a sagovornik „Vijesti“ najavio je da će nastavak tog albuma izaći na Dan žena 8. marta.

“Prije pet godina smo imali sjajnu turneju, sa puno koncerata, ali nas je nažalost Crna Gora mimoišla. Nadam se da to neće biti slučaj i sa drugim albumom“, dodao je Dedić.

Ovdje svi pričaju, a niko ne radi ništa, malo što zna

Na pitanje što je najbitnije što je naučio od svog oca Matija odgovara da su najvažniji rad i znanje.

“Nema šminke, samo rad je bitan. Treba raditi i znati puno o muzici da bi imao pravo da pričaš nešto. Moj otac je znao mnogo o muzici, o kinematografiji, slikarstvu, svemu... Ovdje svi pričaju, a niko ne radi ništa, malo što zna. Baziram svoj rad na znanju i kvalitetu i mislim da me to i vuče dalje“, istakao je on.

Bonus video: