Gabi Novak: Radujem se dolasku u Crnu Goru

Biće to lijepi, topli, emotivni koncert, koji se radi povodom odlaska našeg Arsena. Sve ćemo dati da publika bude zadovoljna
106 pregleda 1 komentar(a)
Gabi Novak, Foto: Screenshot (YouTube)
Gabi Novak, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.02.2016. 17:07h

Zvijezda zabavne muzike bivše Jugoslavije Gabi Novak nakon više godina ponovo će stupiti na binu pred podgoričku publiku, ovog puta u okviru večeri posvećene Arsenu Dediću koja će se sjutra veče održati u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici.

Najveće hitove legendarnog hrvatskog kantautora i pjesnika, njegova supruga i muza izvešće u društvu trija njihovog sina Matije Dedića i poznatog slovenačkog muzičara Zorana Predina.

"Dugo nisam bila u Crnoj Gori, gdje sam najčešće dolazila u Budvu, a u Podgorici sam posljednji put bila u onom predivnom 'Montanaro džez klubu'. To mi je bio jedan od najljepših džez klubova u regionu, tamo sam imala prekrasan koncert, ima već pet, šest godina. Nažalost, koliko sam čula, on više ne radi", počinje pjevačica razgovor sa "Vijestima".

Ona je kazala da se raduje dolasku u Crnu Goru i što će sa ovdašnjom publikom imati priliku da oda počast muzičkom velikanu koji je preminuo sredinom prošle godine.

"Vjerujem da će to biti jedan lijepi, topli, emotivni koncert, koji se radi povodom odlaska našeg Arsena. Zoran i ja smo se prilagodili programu, Matija sa njegovim triom ima prošireni instrumentalni nastup Arsenovih djela koja je pisao za film i pozorište. Sjetićemo se njegovih najljepših pjesama, ali ne samo pjesama koje je radio za sebe, već i onih koje je pisao za druge, poput Kemala Montena i drugih dragih ljudi i saradnika. Nadam se da će publika biti zadovoljna, za to ćemo sve dati", najavila je Novak.

Saradnja sa Dedićem obilježila je karijeru hrvatske pjevačice, on je za nju napisao mnoge pjesme, a Novak je priznala da je bila vrlo izbirljiva i birala samo najbolje. Zato kaže da su joj sve jednako drage, svaka na svoj način.

"Ne bih pjevala pjesme koje mi nisu drage. Sa emotivne strane, uvijek mi je najdraže pjevati 'Kuću za ptice' koju je Arsen napisao na tekst Draga Britvića", otkrila je ona.

Pjevačica je istakla da je Dedić bio kantautor, ali i pjesnik, te da tako ne treba zanemariti ni muziku ni tekstove koje je pisao, jer je bio dobar i u jednom i drugom.

"Mi pjevamo njegovu poeziju zapravo. Bilo je priče o tome kako bi trebalo njegove pjesme da uđu u lektiru, ali nažalost još ništa od toga. Možda bude jednog dana. Za to ima vremena, ali nadam se da ću to doživjeti za svog života", kazala je Novak.

Ona se prisjetila kako je lijepo bilo sarađivati sa Dedićem i pored toga što su, kako trdi, njihovi pristupi muzici bili suprotni.

"Jer on je bio autor svoje muzike, a ja sam ipak bila potpuno drugačija. Više sam bila okrenuta laganom pop džezu. Šlageristici jedno vrijeme, ali u svojoj duši i viziji muzike uvijek sam bila opredijeljena za vrstu pop muzike koja ima mješavine džeza", objašnjava pjevačica.

Posljednjih godina ulogu bliskog saradnika preuzeo je njihov sin Matija, za kojeg Gabi kaže da je njen najoštriji kritičar, a muzički srodna duša. Pjevačica ističe da ga roditelji nisu tjerali da se bavi muzikom, ali da je Matijina zaljubljenost u ovu umjetnost prirodna s obzirom na to iz kakve kuće dolazi.

"On je sam to izabrao. Ali svakako da je uticalo to što je odrastao u domu muzičara. Gledajte, on je bio inficiran muzikom. Arsen i ja smo bili muzičari i vjerovatno u toj genezi već u prvom koljenu je to jedno opredjeljenje koje dobijaš od roditelja. Bio je silno talentovan, išao je u savršenu Akademiju u Gracu sa sjajnim profesorom i u tih šest, sedam godina je dopunio znanje kako bi radio ono što je najviše u životu volio - bavio se muzikom, ali prvenstveno džezom", naglašava pjevačica.

Nakon koncerta u Podgorici, za koji su ulaznice već rasprodate, ista družina nastupiće na večerima posvećenim Arsenu Dediću u Ljubljani 14. marta i Beogradu 9. aprila.

Bonus video: