Dža ili Bu predstavili novu verziju pjesme "Živeo Staljin i svetska recolucija"

Spot je sniman po uzoru na originalni spot, a pjesma je u novom aranžmanu, kako je bend i izvodi uživo
50 pregleda 0 komentar(a)
Dža ili bu, Foto: Ivan Petrušić
Dža ili bu, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.02.2016. 10:13h

Grupa "Dža ili Bu" je, povodom 25 godina od izlaska svog prvog albuma, snimila novu verziju pjesme "Živeo Staljin i svetska revolucija", koja će se naći na njihovom novom albumu "Sedma sila".

Spot je sniman po uzoru na originalni spot, a pjesma je u novom aranžmanu, kako je bend i izvodi uživo.

Bend "Dža ili Bu" je osnovan 1987. godine u Beogradu, a prvi koncert su održali u bioskopu "Rex" 22. januara 1988.

Naredne godine su uradili prve demo snimke za pjesme "Mamin nov usisivač" i "Crveno" i sa četiri pjesme uvršteni su u izdanju "Drugi talas - Beograd 89" gdje su predstavljeni novi domaći sastavi.

Godine 1991. objavili su prvi studijski album "Hej, mornari" i uz duhovitu naljepnicu na omotu - "Pobjednici Splita '91" formulisali su "gitaristički orjentisanu muziku garniranu socijalno-političkim tekstovima" i to posebno u pjesmama "Živeo Staljin i svetska revolucija" i "Kraljica pica parka".

LP su objavili 1992. i krenuli na turneju po Srbiji. Odsvirali su oko 100 koncerata i Radio Index ih je proglasio za koncertnu grupu godine.

Na drugom albumu "Spremanje ribljeg gulaša zahtjeva visoku koncentraciju", objavljenom 1992. godine, krećući se od panka do hard roka, dali su svoje cinično viđenje zemlje u kojoj su "osuđeni da žive".

Tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. prestali su sa radom i ponovo se vratili na scenu 2003. i objavili kompilacijski disk "Retrovizor". Sa petim studijskim albumom "Ultra muk" uplovili su u industrijal zvuk.

Tokom 2013. i 2014. u okviru turneje "Kukovo ljeto" bend je odsvirao više od 100 koncerata širom regiona i nastupili su kao predgrupa Biliju Ajdolu u Beogradu.

Prošle godine su započeli snimanje svog sedmog studijskog albuma "Sedma sila".

Bonus video: