"DPS" među rep hitovima regiona

Iako nije svrstan u top 10, Kamata se našao u listi “honorable mention”, uz hip hop veterane kao što su Frenkie, Edo Majkaa, Prti Bee Gee...
1908 pregleda 0 komentar(a)
Kamata u spotu "DPS", Foto: Privatna arhiva
Kamata u spotu "DPS", Foto: Privatna arhiva

Hrvatski muzički portal Mixeta, neposredno nakon Nove godine objavio je listu deset najboljih regionalnih hip hop spotova, a kao najbolji izdvojeni su Vojko V, Hazze, Krešo Bengalka, Bvana, Mikri Maus, Gazda Paja i drugi, odnosno njihove ekranizacije pjesama.

U top deset nije se našao nijedan crnogorski reper, ali je u listi “počasnog pominjanja” svoje mjesto dobio Kamata (polovina Džej Džej Okoče) i to za spot numere DPS, što je i za njega bilo iznenađenje.

“Naravno da nisam očekivao. Takve top liste ne moraju nužno da budu odraz kvaliteta i ideje spotova, koliko nekog stanja na sceni. Prirodno je da će se na njima naći najpoznatija imena, jer ona privlače više pažnje, a da ne pričamo koliko je na regionalnom nivou beznačajno ime nekog repera iz Crne Gore čije popularnost nije na nivou recimo Who Seeja”, pojašnjava Kamata.

Iako nije svrstan u top 10, Kamata se našao u listi “honorable mention”, uz hip hop veterane kao što su Frenkie, Edo Majkaa, Prti Bee Gee...

“Imponuje što sam na istom spisku na kojem su i ta poznata imena, ali ne razmišljam puno o tome, niti mogu sebe da uporedim s njima. To što sam jedini Crnogorac jeste negdje za ponos, ali ne znači ništa posebno... Volio bih da nas je više”, tvrdi on.

Na pitanje kako je van liste zadovoljan uspjehom koju je pjesma “DPS” ostvarila, Kamata kaže:

“‘DPS’ je meni kao autoru poslužio da se poigram sa konceptom ‘anti-sistemske’ pjesme, koji sam pokušao da izvrnem, te kao neki eksperiment jer sam želio da vidim reakcije što više ljudi na taj koncept. Mada sam se radi tog eksperimenta maksimalno potrudio da pjesmu ispromovišem i obratim se gotovo svim medijima u zemlji, rezultat je da se o njoj medijski daleko više govorilo van Crne Gore, iako je tema dosta lokalnog karaktera”.

Kako kaže, tako je “eksperiment neplanirano otišao u drugom pravcu”.

“Pa je umjesto javnosti, poslužio kao odlično ogledalo crnogorskih medija, od kojih je samo jedan jedini našao za shodno da objavi vijest o izlasku spota. Budući da pjesmi i spotu produkcijski ništa ne fali, te da sam član grupe koja možda nije Sergej Ćetković, ali za koju se zna i koja se cijeni i van Crne Gore, nemam drugo objašnjenje za to osim da je u pitanju autocenzura”, zaključuje reper. “Činjenica da su mediji uplašeni da objave bar kratku vijest da je izašla neka pjesma zato što se u njoj pominje neka politička partija je zastrašujuća tim prije što mislim da je u pitanju apsurdan strah, jer ne vjerujem da u toj partiji ikoga boli briga što priča neki reper”, smatra Kamata.

“Kao muzičara, ne mogu reći da me to naročito pogađa, od svoje muzike ne živim i ona je do publike uglavnom i stizala ‘okolnim’ kanalima. Ali me, mada znam gdje živim, kao člana ovog društva istinski šokira. Ona pokazuje da smo kao društvo možda u još većem ambisu nego što čak u najvećim pesimizmima pomišljamo”, ispričao je on.

Bonus video: