Ova djevojka guslama daje novi zvuk

„Guslanjem sam počela da se bavim spontano. Moj tata je guslar i uz njega sam i ja počela da guslam. Meni se to svidjelo. Tada nisam znala da je to manje namijenjeno ženama”
437 pregleda 62 komentar(a)
Bojana Peković, Aleksandar Jakovljević, Foto: Facebook
Bojana Peković, Aleksandar Jakovljević, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.02.2016. 18:16h

Bojana Peković sa sedam godina počela je da svira gusle - istrument, koji većinom vezuju za muškarce.

Stasita osamnaestogodišnja Kraljevčanka, čiji je otac porijeklom iz Gornje Morače, ovaj drevni narodni instrument čuva od zaborava i trudi se da ga što više približi mladom naraštaju.

U njenim rukama gusle imaju drugčiji zvuk, a njeno pjevanje po stilu se značajno razlikuje od njenih muških kolega.

Kada je počinjala da gusla nije ni znala da su gusle, većinom bile namijenjene muškim rukama. Kasnije je bilo kasno da odustane, jer je gusle zavoljela, a u međuvremenu je izrasla u vrhunskog guslara.

„Guslanjem sam počela da se bavim spontano. Moj tata je guslar i uz njega sam i ja počela da guslam. Meni se to svidjelo. Tada nisam znala da je to manje namijenjeno ženama”, ističe Peković u razgovoru sa “Vijestima” prije početka koncerta, koji je nedavno održala u Pljevljima.

Mnogi Bojanu pamte iz emisije “Ja imam talenat”, kada je, zajedno sa bratom Nikolom, koji svira harmoniku, osvojila prvo mjesto u izrazito jakoj konkurenciji.

Ova mlada djevojka završava srednju muzičku školu u Kraljevu, a planira da svoje školovanje nastavi na Muzičkoj akademiji. Osim gusala, Bojana podjednako dobro svira i klavir, na kojem je osvajala brojne nagrade.

Priznaje da je morala da prođe kroz period prilagođavanja naroda koji je navikao da gusle drže muške ruke.

“Kroz istoriju je bilo žena guslara, a u posljednje vrijeme sve više mladih je zainteresovano za ovaj instrument. U Nišu sam imala školu gusala, a među polaznicima sam imala i četiri djevojčice”, kazala je Peković.

Bojana je po prvi put na ovim prostorima, gusle smjestila „rame uz rame“ sa drugim više zastupljenijim muzičkim instrumentima. Nerijetko na bini gusle se stapaju sa zvicima violončela, harmonike, violine...

Na koncertu u Pljevljima nastupila je zajedno sa tetkom violončelistom Aleksandrom Jakovljevićem,profesorom na muzičkoj akademiji u Nišu. Na solističkom koncertu u Beogradu Bojanu sa guslama i njenog brata harmonikaša pratio je cijeli orkestar.

“Najčešće nastupam sa bratom, a u stalnoj postavci nam se pridružuje i naš tetak, profesor na muzičkoj akademiji u Nišu. Zajedno djelujemo i uživamo u onome što radimo. Ja sam odmakla od tipičnog načina guslanja prosto svojom željom, a i određenim muzičkim znanjem. Željela sam da napravim svoj stil i način izvođenja. Sve to spontano ide i konstantno se dopunjava”, tvrdi mlada guslarka.

Peković potiče iz muzičke porodice. Njen otac predaje u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Kraljevu, a majka učiteljica, takođe muzički obrazovana. Brat joj radi kao docent na Fakultetu muzičkih umetnosti u Nišu, a trenutno završava specijalizaciju za harmoniku u Španiji.

Gusle imaju budućnost iako pokušavaju da im umanje značaj

Peković smatra da gusle imaju budućnost, uprkos osporavanju mnogih koji pokušavaju da umanje značaj i vrijednost ovog tradicionalnog narodnog instrumenta.

“Onaj ko zaboravlja gusle zaboravlja i svoj narod i svoje pretke koji su dali svoj život za njihov život danas. Kao porodica nastojimo da njegujemo našu tradiciju, što ne podrazumijeva da ne treba da upoznajemo i druge vrijednosti”, istakla je Peković, koja često posjećuje Crnu Goru.

Pažljivo bira pjesme koje izvodi na svojim nastupima vodeći računa da su one provjerene, da imaju umjetnički život.

Bonus video: