U ponedjeljak dodjela nagrada Gremi i omaž Dejvidu Bouviju

Najveći favorit za Gremi ove godine je reper Kendrik Lamar s 11 nominacija, među kojima za najbolji album "To Pimp A Butterfly" i pjesmu "Alright"
52 pregleda 0 komentar(a)
Gremi nagrade, Foto: Beta/AP
Gremi nagrade, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2016. 12:07h

Američke muzičke nagrade Gremi biće dodijeljene sjutra uveče u Los Anđelesu, a na ceremoniji dodjele pop pjevačica Lejdi Gaga odaće omaž nedavno preminulom britanskom umjetniku Dejvidu Bouviju, saopštili su organizatori.

Najveći favorit za Gremi ove godine je reper Kendrik Lamar s 11 nominacija, među kojima za najbolji album "To Pimp A Butterfly" i pjesmu "Alright".

Lamarov najveći konkurent za Gremija biće Tejlor Svift s albumom "1989".

Ekscentrična pjevačica Lejdi Gaga prirediće omaž Bouviju nastupom s gitaristom Najlom Rodžersom, dugogodišnjim Bouvijem prijateljem koji je sarađivao sa zvijezdom na albumu "Let's dance" iz 1983. godine.

Jedan od najuticajnijih svjetskih umjetnika u posljednjih pet decenija, Bouvi, preminuo je 10. januara ove godine, dva dana pošto je na svoj 69. rođendan objavio album "Blackstar".

Uprkos planetarnom uspjehu i popularnosti, Bouvi je tokom karijere osvojio samo jedan Gremi, a 2006. godine je dobio nagradu za životno djelo.

Britanska pjevačica Adel, čiji je album "25" najprodavaniji album u svijetu 2015. godine, nije na spisku nominovanih za Gremi jer je njen album izašao poslije isteka datuma za podnošenje prijava umjetnika za tu prestižnu muzičku nagradu.

Nagrade Gremi, ustanovljene 1959. godine, dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS). Gremi se dodjeljuje za razne muzičke žanrove, među kojima su džez, bluz, kantri, folk, gospel, dens, disko, pop i rok.

Bonus video: