Osvrt na propast društva i sistema

„Sreća” govori o sunovratu opšte, posebno pop kulture kod mladih i kritikuje mijenjanje realnog društvenog života virtuelnim
118 pregleda 1 komentar(a)
Jesenjin, Foto: Privatna arhiva
Jesenjin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.02.2016. 20:03h

Podgorički rok bend “Jesenjin” promovisao je sinoć novi singl, numeru “Sreća” u kojoj gostuje crnogorski pjevač Marko Vlahović, a potpisuje je klavijaturista sastava Igor Perović.

Iako će je, kako otkriva Vlahović mnogi shvatiti kao političku numeru, “Sreća” u stvari govori o “sunovratu opšte, posebno pop kulture kod mladih, sve veći gubitak individualnosti u aktuelnim trendovima i kritikuje mijenjanje realnog društvenog života virtuelnim”.

“Ovo je više socijalna pjesma, kroz tih nekoliko minuta koliko numera traje bavimo se svakodnevnim temama i strahovima sa kojima se svi suočavamo”, objašnjava Vlahović.

Perović tvrdi da se kroz stihove pjesme “Sreća” osvrnuo na propast društva i sistema.

“Nažalost, pjesma nije pozitivna, kao ni sve ono što se dešava oko nas. Sve je niži nivo znanja, a mediji nam, konstantno plasiraju prazne idole. Mladi su sve otuđeniji zbog društvenih mreža, a naš individualac iz pjesme ne prati trendove i upravo pokušava da se bori protiv svega toga. Zato za ovu pjesmu možemo reći da nosi gorak ukus”, smatra Perović.

Vlahović je za grupu “Jesenjin” bio odličan izbor kad je u pitanju ova pjesma, a Perovića raduje činjenica da se i njemu numera dopala.

To što su ga pozvali da gostuje u njihovoj numeri, obradovalo je i Vlahovića.

“Uvijek mi se sviđao njihov zvuk, a ova numera je nešto što do sada nije snimano na ovim prostorima. Poslije svega što sam radio, lijepo je bilo opet pjevati nešto tvrđe, zadovoljan sam kako je sve ispalo. Čak su se i glasovi Svetlanin i moj sjajno složili, mada mi je u početku bilo neobično da pjevam te donje lage”, prisjeća se Vlahović.

Numera je snimljena još dok se nije preselio u Beograd, a za spot su iskoristili Vlahovićev dolazak na svirke prošlog ljeta.

“Pjesmu smo snimili prilično davno, ali je do tada postava 'Jesenjina' pretrpjela dosta promjena, pa mislim da je Igor želio da je pusti tek pošto bude sve na svom mjestu”, siguran je Vlahović.

Spot je rađen u crno-bijeloj tehnici i pun je simbolike.

“Na taj način željeli smo da adekvatno prikažemo ovu bezbojnu stvarnost. Zato smo kadrove za spot snimili u hali fabrike “Radoje Dakić” koja je nekad bila puna, a danas je tamo samo šut”, objasnio je gitarista Slaven Ivanović.

Iako su sinoć predstavili novu pjevačicu Ivanu Zekić, ovo neće biti posljednja numera koju će ispred benda otpjevati Svetlana Kalezić Radonjić.

“Svetlana je zbog privatnih obaveza morala da napusti bend, ali u planu nam je da sa njim snimimo još jednu do dvije numere u toku godine. To su kompozicije za koje je Svetlana napisala stihove. Očekuje nas i numera koju ćemo raditi za filmski projekat mladog vizuelnog umjetnika Nikole Vukmanovića, a nadam se da ćemo napisati i stihove za muziku našeg gitariste Miloša Jovanovića”, otkriva planove Ivanović.

Nova pjevačica Ivona Zekić pojavljuje se na kraju spota

Iako se u “Sreći” ne čuju njene glasovne sposobnosti, Ivona Zekić pojavljuje se na kraju spota.

“To je na neki način uvod jer smo željeli da je predstavimo, tako da se pojavljuje samo ako akter priče”, ispričao je Ivanović.

Grupa “Jesenjin” već je imala nekoliko svirki sa njom, a publika je dobro prihvatila.

“Mi smo dosta zahtjevan bend, imaćemo dosta svirki, radimo autorsku muziku tako da je na Ivoni veliki teret. Slijedi joj prilagođavanje. Kada smo tražili novu pjevačicu, nijesmo se vodili time da bude slična Svetlani, jer kopije nikad nijesu dobro rješenje. Ostaćemo vjerni zvuku, samo što smo sa Ivonom dobili novi izraz i nov put”, objašnjava Ivanović.

Bonus video: