Zoran Predin: Arsenu Dediću je mjesto u čitankama

U podgoričkom KIC-u 20. februara biće održan koncert na kojem će Dedićeve pjesme izvoditi trio njegovog sina Matije, Gabi Novak i Predin
154 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Predin, Foto: Facebook
Zoran Predin, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.02.2016. 19:24h

U znak sjećanja na legendarnog jugoslovenskog kantautora Arsena Dedića u podgoričkom KIC-u "Budo Tomović" 20. februara biće održan koncert na kojem će njegove pjesme izvoditi trio njegovog sinaMatije Dedića, nekadašnja zvijezda jugoslovenske zabavne muzike Gabi Novak i slovenački kantautorZoran Predin, frontmen rok benda Lačni Franz.

Predin je za "Vijesti" otkrio da će se u Podgorici održati prvi u nizu koncerata posvećenih "velikom Arsenu ", a uslijediće nastupi u Ljubljani 14. marta i Beogradu 9. aprila, po ideji Matije Dedića.

"Matija me je pozvao da budem gost na tim koncertima, jer sam još dok je Arsen bio živ bio veoma blizak i sa njim i sa Matijom, sa kojim sa prije četiri godine snimio zajednički album 'Tragovi u sjeti'. Upravo radimo na nastavku tog albuma koji će izaći za mjesec dana", priča Predin.

"On je već sa svojim albumom 'Matija svira Arsena' u ljudima probudio želju da ponovo čuju na jednom koncertu Arsenove pjesme i vjerujem da će ove godine biti još puno takvih koncerata", dodaje on.

Predin kaže da će u Podgorici izvoditi pjesme koje voli da izvodi na svojim koncertima, kao što su "Tvoje njezine godine", "Povratak", "Čekaj me", "Zagrli me"...

Na pitanje po čemu se Arsenove pjesme izdvajaju po njemu, Predin koji za Dedića kaže da nikada nije napisao lošu pjesmu, izdvaja prije svega njegove tesktove.

"Originalni tekstovi. Vidi se da je tekstopisac, tačno zna o čemu pjeva, nema jedne suvišne riječi... Njegove pjesme se mogu čitati i bez melodije. A melodije su sastavni dio pjesama, tako da ponekad one i same stoje", ističe on.

Za Predina Dedić je možda i najveći pjesnik sa jugoslovenske muzičke scene. Zato smatra da bi trebalo Arsenove pjesme uvrstiti i u školske čitanke.

"On je uticao na mnoge generacije mojih kolega, i starijih i mlađih. Kao pjesnik, kao kantautor, kao kompozitor muzike za filmove i pozorište. Bio je kompletna ličnost, čovjek koji čega god da se latio je bio uspješan u tome. Mislim da bi trebalo da djeca uče o Arsenu u školi. I ne mislim samo na muziku, već da treba da ga upoznaju kao pjesnika", smatra poznati muzičar.

Predin i Dedić upoznali su se osamdesete na koncertu grupe Lačni Franz. Dedić je, prema riječima Predina, volio da sluša mlade bendove koji su imali kvalitetne tekstove.

"Dao mi je taj kompliment i od tada me redovno pratio. Osam godina kasnije odlučili smo se za zajednički album koji smo snimili u Ljubljani 89. 'Svjedoci priče'. I taman smo krenuli na turneju sa dva velika koncerta u beogradskom Sava centru, kada su nesretni ratovi i raspad Jugoslavije spriječili da se taj album promoviše onako kako je trebalo", objašnjava muzičar.

Ističe da su on i Dedić bili vrlo bliski - svake godine imali su bar tri zajedniča koncerta, a više puta mjesečno bi se čuli i razgovarali ne samo o muzici, nego i o privatnim stvarima.

"On mi je bio kao stariji brat. Voljeli smo iste stvari: dobar humor, dobru hranu, dobre filmove, slikare, stripove i naravno lijepe žene", prisjeća se Predin kroz smijeh.

Smrt je po Arsena Dedića došla u avgustu 2015, u njegovoj 78. godini života. Legendarni kantautor godinama se borio sa zdravstvenim problemima, a nakon što je krajem jula primljen u KBC Zagreb zbog sepse otkazali su mu bubrezi i Dedić je napustio ovaj svijet. Vijest o njegovoj smrti razljutila je Predina, koji smatra da je njegov prijatelj otišao prerano.

"Mislim da je splet nesretnih okolnosti njemu skratio život. Mogao je da bude sa nama bar još deset godina", kaže muzičar.

U bolnici nije posjećivao Dedića zato što je to bilo dozvoljeno samo članovima njegove porodice.

"Posljednji put smo se sreli za njegov rođendan, dan prije nego što je pao u komu. Tada se dobro osjećao. Bio je dobro raspoložen", prisjetio se Predin.

Čovjek koji nije umio da laže

Arsen Dedić je bio izuzetno cijenjen kao muzičar i pjesnik i zauzima posebno mjesto u istoriji jugoslovenske muzike.

A njegove kolege gotovo da nemaju loše riječi o njemu, jer ga cijene i kao čovjeka.

Kao njegov najveći ljudski kvalitet Predin ističe iskrenost, mada kaže da se ta Dedićeva karakteristika nije uvijek svakome sviđala.

"On je bio čovjek koji ne umije da laže. Svakome bi otvoreno rekao svoje mišljenje. Neki su ga zbog toga manje voljeli ili ga nisu voljeli, a nama je baš zbog toga bio uzor.

Uvijek je govorio ono što je osjećao, nikad nije izmišljao neke bezvezne izgovore", naglašava slovenački muzičar.

Još nisam napisao dovoljno dobru pjesmu, vrijednu njega

Predin je poznat između ostalog i po tome što je često pjesmama odavao počast kolegama iz njegove generacije ex-YU muzičara, koji su ostavili veliki trag na sceni. Tako je prije četiri godine posvetio pjesmu "Kosa boje srebra" tragično preminuloj klavijaturistkinji EKV-a Margiti Stefanović.

Na pitanje da li će neku pjesmu posvetiti i Dediću, Predin odgovara da je to vrlo vjerovatno.

"Ali nisam još napisao dovoljno dobru pjesmu, vrijednu njega. A ona koju sam Margiti Stefanović posvetio je postala vrlo popularna i svi je pjevaju sa mnom na koncertima. Vidjećemo, dali ste mi dobru ideju", ističe on.

Bonus video: