D moll: Želimo da Crnu Goru predstavimo na svjetski način

Članovi benda D moll, podijelili su prve utiske nakon pobjede na Monteviziji zahvaljujući kojoj će učestvovati na Eurosongu u Izraelu
3732 pregleda 9 komentar(a)
Sa nastupa benda D moll, Foto: Luka Zeković
Sa nastupa benda D moll, Foto: Luka Zeković

Crnogorski predstavnici na ovogodišnjem Eurosongu, članovi grupe D moll, sigurni su da će 14. maja u Tel Avivu, izvesti numeru sa kojom su u subotu veče pobijedili na Monteviziji, na engleskom jeziku.U razgovoru za “Vijesti” oni su, osim o prvim utiscima nakon pobjede i očekivanjima kada je u pitanju Eurosong i predstavljanje u Izraelu, pričali i o daljim planovima, te otkrili da će ubrzo biti objavljena i crnogorska verzija pjesme “Heaven”.

“Pjesma na crnogorskom jeziku je već snimljena, ali smo odlučili da je na Monteviziji predstavimo na engleskom”, kaže 18-godišnji Željko Vukčević, a ovo potvrđuje i godinu dana mlađa Mirela Ljumić.

“Mi imamo ovu pjesmu i na maternjem jeziku i uskoro će biti objavljena. Pjesma je r’n’b pa zato mnogo bolje zvuči na engleskom, ali naravno za publiku u Crnoj Gori i regionu objavićemo je i na maternjem jeziku”, obećava ona, a zatim otkriva kakav je osjećaj biti proglašen za predstavnika Crne Gore na Eurosongu.

“Osjećaj je stvarno nevjerovatan. Hvala puno svima koji su glasali za nas, hvala mojoj porodici i svima koji su bili uz nas, najveće hvala našem mentoru Danijelu Alibabiću...”, istakla je ona, dok njen kolega iz grupe Emel Franca (18) dodaje da je nakon proglašenja “ostao bez riječi”.

“Ovo je fenomenalno iskustvo i zaista sam prezadovoljan, kako ljudima koji su učestvovali u ovom programu, tako i našim plasmanom”, odgovara Franca, kojem je ovo, kao i ostalim članovima D molla, bio prvi nastup na televiziji u živom programu.

D mollIzvođenje numere "Heaven" nakon proglašenja pobjednika

“Naravno, bilo je baš puno treme, ali pozitivne, ali to nije bio razlog da ne pokidamo”, kaže on.

Vukčević sa druge strane kaže da se utisci još uvijek nisu slegli, te da im “još uvijek nije došlo do glave” da su pobijedili.

“Presrećni smo i prezadovoljni što smo dobili šansu da prikažemo na Eurosongu kakva smo zemlja. Mala, lijepa i veoma bogata, evo vidite koliko ima talentovanih ljudi. Ne mogu opisati osjećanja, presrećni smo i prezadovoljni”, tvrdi Franca.

Za Ivanu Obradović (18) trenutak proglašenja pobjednika Montevizije bio je najljepši osjećaj koji je imala do sada.

“Ne mogu da opišem koliko je taj osjećaj bio veliki, koliko se emocija probudilo, nešto što nikada prije nismo osjetili”, opisuje ona, a zatim otkriva i kakve su bile prve reakcije navijača, koji su im pravili društvo u studiju RTCG-a.

“Svi su dotrčali da nas izgrle i izljube, čestitaju... Bilo je i suza radosnica. Podrška je ogromna, svi su tu za nas. Tu su bili roditelji svih članova koji su se ponašali kao da smo im svi djeca”, nastavlja ona.

Na pitanje da li su očekivali pobjedu na Monteviziji Franca kaže:

“Uzevši u obzir koliko smo radili i koliko smo vremena uložili u sve ovo, naravno da donekle jesam očekivao pobjedu”.

Kada su u pitanju dalji planovi, po pitanju predstavljanja na Eurosongu, članovi D molla bili su nešto škrtiji na riječima.

“Pjesmu ćemo definitivno izvesti na engleskom jeziku, a što se tiče spota, nećemo sada otkrivati planove. Sve u svoje vrijeme”, uz smijeh je odgovorila Ljumić, a Franca otkriva očekivanja od predstavljanja u Tel Avivu.

“To ćemo tek da vidimo. Za početak ćemo se fokusirati na ulazak u finale, a poslije ćemo razmišljati o daljem plasmanu”, iskren je on, a gotovo identičan odgovor daje Vukčević.

“O tome ćemo razmišljati poslije. Sada slavimo pobjedu na Monteviziji. Sigurno nas očekuje puno rada i sigurno ćemo više pokazati nego u subotu, jer ipak želimo da predstavimo Crnu Goru na svjetski način”, istakao je on.

Obradović priznaje da već sada ima malu tremu, zbog predstavljanja na velikoj sceni pred evrovizijskom publikom.

“Naravno da imam tremu. To je najveće muzičko takmičenje... vrhunac. Samo pojavljivanje na toj sceni je ogroman uspjeh. Ono što najviše želimo je da predstavimo Crnu Goru u svjetlu kakvom dolikuje i pokazaćemo koliko smo dobri, koliko možemo, koliko smo energični i širimo pozitivnu energiju. Na Monteviziji smo dali maksimum, ali radićemo na tome da budemo još bolji”, sigurna je ona. Pored Ljumić, France, Obradović i Vukčevića, grupu D moll čine i Tamara Vujačić (16) i Rizo Feratović (21).

Najveći favorit i konkurent bila je Ivana Popović Martinović

U okviru Montevizije, održane u subotu veče, predstavile su se i Nina Petković sa pjesmom “Uzmi ili ostavi”, Andrea Demirović sa numerom “Ja sam ti san” i Monika Knezović koja je otpjevala “Nepogrješivo”, koje nisu prošle u drugi krug.

Zahvaljujući glasovima publike, internacionalnog i crnogorskog žirija, kao i radio-stanica u drugi krug je osim D molla, prošla i Ivana Popović Martinović, koja se predstavila sa pjesmom “Nevinost”, a upravo je ona bila favorit pobjednicima.

Ivana Popović MartinovićIvana Popović Martinović je prošla u drugi krug

“Moram da priznam da su svi bili sjajni, zaista. Svako ima lijepu pjesmu. Imali smo jaku konkurenciju. Moj lični favorit je ipak bila Ivana Popović Martinović i drago mi je što smo se baš sa njom našli u duelu”, kazala je Ljumić, a sa njom se složio i Franca.

“Favorit? Definitivno Ivana Popović Martinović jer je nevjerovatna, stvarno. Nemam riječi”, kazao je on. Pobjednika među njima, u drugom krugu glasanja birala je samo publika koja je slala SMS poruke, a procenti 62,1, naspram 37,9 poklopili su se i sa brojem pregleda na Youtube servisu, s obzirom na to da su ove dvije pjesme bile najslušanije.

Glasanje u drugom krugu ipak nije prošlo bez smetnji jer je tokom četiri minuta od kako je voditeljski par, Ivan Maksimović i Ajda Šufta, najavio početak glasanja, kao odgovor stizala poruka: “Vaš glas nije zabilježen. Glasanje nije aktivno”, ali je svaka poruka naplaćena.

U ovu grešku, na koju su se požalili korisnici društvene mreže Facebook, uvjerili su se i novinari “Vijesti” koji su sa tri različita broja slali poruke. Iz Javnog servisa do zaključenja ovih strana nisu odgovori na pitanja o ovom tehničkom propustu.

Alibabić se nada pobjedi i u Tel Avivu

Sreću zbog pobjede D molla, nije krio ni Danijel Alibabić, mentor šestočlanog sastava, koji je otkrio kako je nastao bend.

“Oni su svi polaznici moje škole pjevanja ‘D moll’ i gledao sam da svi budu drugačiji i po senzibilitetu i po boji glasa, da svako šalje drugu sliku, da ne budu identični, a da kad pjevaju zvuče kao jedno, i to sam i uspio. Dejan Božović je napisao pjesmu koja im je omogućila da pokažu sav svoj talenat”, ispričao je on, a zatim otkrio svoja očekivanja prije Montevizije.

“Iskreno nisam mnogo razmišljao na tu temu, ali sam znao da su najbolji. Ovo je bio evrovizijski nastup, a možete misliti šta tek spremamo za Evroviziju. Svjesni smo da je ovo 21. vijek i da je ideja najbitnija. Mogu da stanem iza toga, da će poslije No Namea ovo možda biti najveći crnogorski uspjeh, a možda i dovedemo Evroviziju u Crnu Goru”, uz osmijeh je ispričao Alibabić.

Boriće se da pjesma živi i nakon Evrovizije

Autor numere “Heaven” Dejan Božović, dijelom je i sam zaslužan za nastanak sastava D moll, pa se može reći da ih je okupila upravo njegova pjesma.

“Ideja o pjesmi je postojala neko vrijeme, ali do finalne realizacije je došlo spontano. Danijel mi je predložio sjajnu ideju da se iz njegove škole sastavi bend od odličnih pjevača i da tako toj pjesmi obučemo odijelo i predstavimo je na Monteviziji. Dopala mi se ta ideja, ušli smo vrlo hrabro u sve to. Nismo imali puno vremena, ali za to koliko smo imali, smo dobili rezultat koji je u subotu krunisan pobjedom”, ispričao je Božović.

On je otkrio i njegova očekivanja od predstavljanja na Eurosongu.

“Malo da sredimo glavu i vidimo kako i šta dalje, ali borićemo se i tamo naravno da našu zemlju predstavimo na najbolji mogući način. Ne samo za finale, već da pjesma živi i poslije Eurosonga”, priznao je on.

Bonus video: